Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Ana María Morales Sillero

Profesora Titular de Universidad
amorales@us.es
Área de conocimiento: Producción Vegetal
Departamento: Agronomía
Grupo: AGRONOMIA - AGR-188 (Universidad de Sevilla)
Prog. doctorado: INGENIERÍA AGRARIA, ALIMENTARIA, FORESTAL Y DEL DESARROLLO RURAL SOSTENIBLE (INTERUNIVERSITARIO)

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 Influence of the rehydration period on yield quality and harvest performance in Manzanilla de Sevilla super high-density olive orchards IRRIGATION SCIENCE
Artículo2024 Yield and physical-chemical quality of table olives in different hedgerow canopy positions (cv. Manzanilla de Sevilla and Manzanilla Cacereña) as affected by irradiance SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2023 Developing Predictive Models under Controlled Conditions for the Selection of New Genotypes That Are Less Susceptible to Bactrocera oleae (Rossi) in Table Olive (Olea europaea L.) Breeding Programs Agronomy
Artículo2023 Influence of pre-harvest calcium applications on table olive characteristics during Spanish-style elaboration process SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2023 Mechanical harvesting at dawn in a super-high-density table olive orchard. Effect on the quality of fruits. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Libro2023 Propagación vegetal: Prácticas Propagación vegetal: Prácticas
Artículo2022 Rapid screening of unground cocoa beans based on their content of bioactive compounds by NIR spectroscopy FOOD CONTROL
Artículo2021 Calcium applications throughout fruit development enhance olive quality, oil yield, and antioxidant compounds' content JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2021 Influencia de la recolección de la aceituna en la composición fenólica Mercacei Magazine
Artículo2021 Viability of near infrared spectroscopy for a rapid analysis of the bioactive compounds in intact cocoa bean husk FOOD CONTROL
Artículo2020 Exploring UAV-imagery to support genotype selection in olive breeding programs SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2020 Fenotipado de olivar con análisis de imágenes procedentes de un vehículo aéreo no tripulado Vida Rural
Artículo2019 Bruising response in ‘Manzanilla de Sevilla’ olives to RDI strategies based on water potential AGRICULTURAL WATER MANAGEMENT
Artículo2019 Cocoa bean husk: industrial source of antioxidant phenolic extract JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2019 Extra virgin olive oil jam enriched with cocoa bean husk extract rich in theobromine and phenols. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Genetic Diversity of Stone Fruit Cultivars Preserved On-Farm in Southern Spain Journal of Agricultural Science and Technology
Artículo2019 High-Throughput System for the Early Quantification of Major Architectural Traits in Olive Breeding Trials Using UAV Images and OBIA Techniques FRONTIERS IN PLANT SCIENCE
Artículo2018 ¿Es posible el cultivo de la aceituna de mesa en seto? Olint: Revista de plantaciones superintensivas de olivo
Artículo2018 Bioactive compounds in Mexican genotypes of cocoa cotyledon and husk FOOD CHEMISTRY
Artículo2018 Elaboration of table olives: assessment of new olive genotypes EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2018 Evaluation of over-the-row harvester damage in a super-high-density olive orchard using on-board sensing techniques SENSORS
Ponencia2018 Morphological and histological characterization of bruising of 'Gordal Sevillana' table olives Acta Horticulturae
Revisión2018 Quality of olives: A focus on agricultural preharvest factors SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2018 Quantification of protein in wheat using near infrared hyperspectral imaging: Performance comparison with conventional near infrared spectroscopy Journal of Near Infrared Spectroscopy
Artículo2017 ¿Es posible el cultivo de la aceituna de mesa en seto? Revista de Fruticultura. Especial 2017
Artículo2017 Assessment of quantitative parameters for evaluating impact bruising structural damage in olive fruit tissue SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2017 Cold storage of 'Manzanilla de Sevilla' and 'Manzanilla Cacerena' mill olives from super-high density orchards FOOD CHEMISTRY
Artículo2017 Internal fruit damage in table olive cultivars under superhigh-density hedgerows Postharvest Biology and Technology
Artículo2017 Virgin olive oil quality of hedgerow 'Arbequina' olive trees under deficit irrigation JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2015 Impact assessment of mechanical harvest on fruit physiology and consequences on oil physicochemical and sensory quality from "Manzanilla de Sevilla' and "Manzanilla Cacerena' super-high-density hedgerows. A preliminary study JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2015 Posibilidades de implantación de una plataforma virtual ITEA-INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA
Artículo2015 Possible implementation of a virtual platform to improve citrus marketing in Andalusia (southern Spain). Information needs of producers and exporters ITEA-INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA
Artículo2014 From the juvenile to the adult vegetative phase in olive seedlings: the transition along the stem axis SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH
Ponencia2014 Histological characterization of table olive fruit bruising cv. Manzanilla de Sevilla VII CONGRESO IBERICO DE AGROINGENIERIA Y CIENCIAS HORTICOLAS
Artículo2014 Suitability of Two Table Olive Cultivars (`Manzanilla de Sevilla' and 'Manzanilla Cacereña') for Mechanical Harvesting in Superhigh-density Hedgerows HORTSCIENCE
Artículo2013 A regulated deficit irrigation strategy for hedgerow olive orchards with high plant density PLANT AND SOIL
Artículo2013 Is the productive performance of olive trees under localized irrigation affected by leaving some roots in drying soil? AGRICULTURAL WATER MANAGEMENT
Artículo2013 Shoot hydraulic characteristics, plant water status and stomatal response in olive trees under different soil water conditions PLANT AND SOIL
Ponencia2012 Evaluation of table-olive quality parameters in progenies obtained by cross-breeding Acta Horticulturae
Artículo2012 New genotypes of table olives: profile of bioactive compounds INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2012 Olive seed germination and initial seedling vigor as influenced by stratification treatment and the female parent HORTSCIENCE
Artículo2011 Características del olivar en los valles áridos del noroeste de Argentina Vida Rural
Ponencia2011 Cultivar Susceptibility and Anatomical Evaluation of Table Olive Fruit Bruising Acta Horticulturae
Artículo2011 Feasibility of NIR spectroscopy for non-destructive characterization of table olive traits JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2011 Historia y condicionantes del cultivo del olivo en los valles del noroeste de Argentina Vida Rural
Ponencia2011 Influence of Irrigation Scheduling on Fruit Quality of Young Potted 'Manzanilla de Sevilla' Olive Trees Acta Horticulturae
Artículo2011 Influence of the soil water content and distribution on both the hydraulic and transpiration performance of 'Manzanilla' olive trees Acta Horticulturae
Ponencia2011 Molecular Characterization of Prunus Accessions of Traditional Cultivars Prospected in Western Andalusia, Spain Acta Horticulturae
Ponencia2011 Pros and Cons of Olive Fertigation: Influence on Fruit and Oil Quality Acta Horticulturae
Ponencia2011 Stomatal control and hydraulic conductivity in 'Manzanilla' olive trees under different water regimes Acta Horticulturae
Artículo2011 Variability of first flower to ground distance in olive seedlings and its relationship with the length of the juvenile period and the parent genotype SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2010 El Olivar de los Valles áridos del Noroeste de Argentina (provincia de Catamarca, La Rioja y San Juan) Olivae (Ed. española)
Artículo2009 Plant-soil interactions in a fertigated 'Manzanilla de Sevilla' olive orchard PLANT AND SOIL
Ponencia2009 Seasonal changes on hydraulic conductance of mature olive trees under different water regimes Acta Horticulturae
Ponencia2009 Variedades antiguas de frutales: localización en varias comarcas andaluzas. Actas de Horticultura
Artículo2008 Deficit irrigation and fertigation practices in olive growing: Convergences and divergences in two case studies PLANT BIOSYSTEMS
Artículo2008 Effect of fertigation on the 'Manzanilla de sevilla' table olive quality before and after "Spanish-style" green processing HORTSCIENCE
Artículo2008 Olive fruit pulp and pit growth under differing nutrient supply SCIENTIA HORTICULTURAE
Ponencia2008 Response of mature 'Manzanilla' olive trees to different doses of N-P-K fertilizer applied by fertigation Acta Horticulturae
Artículo2007 Influence of fertigation in 'Manzanilla de Sevilla' olive oil quality HORTSCIENCE
Artículo2004 Hyperspectral indices and model simulation for chlorophyll estimation in open-canopy tree crops REMOTE SENSING OF ENVIRONMENT

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/12/2022 31/07/2025 Responsable Mejora genética para una olivicultura resiliente: el papel de la cutícula en el control de estreses abióticos (TED2021-131198B-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/10/2006 30/09/2007 Investigador/a Desarrollo de tests para la rápida evaluación agronómica de progenies de olivo (AGL2006-12568-C02-02) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/12/2007 30/09/2011 Investigador/a Puesta a punto de métodos de evaluación rápida en mejora de olivo (AGL2007-65184-C02-02) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
06/03/2008 06/03/2011 Responsable Estudio y aplicaciones de la actividad antimicrobiana de compuestos del aceite de oliva y aceitunas de mesa. (P07-AGR-03105) (CNVCL08-001) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Instituto de la Grasa) (Autonómico)
15/11/2003 28/02/2007 Investigador/a Reducción del período juvenil y establecimiento de test precoces de selección de utilidad en la mejora genética del olivo (AGL2003-08768-C02-02) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional)
10/10/2007 09/10/2010 Investigador/a Recolección, caracterización, conservación y uso de recursos fitogenéticos en peligro de extinción en comarcas de Andalucía de alta riqueza en biodiversidad cultivada (RF2007-00027-C06-05) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
20/07/2015 19/07/2017 Responsable Optimización de la recolección con máquina cabalgadora en plantaciones superintensivas adultas de aceituna de mesa (Highmesa, Año 1) (2588/0800) INTERACEITUNA (Desconocido)
28/08/2017 31/07/2018 Responsable Estudio de los daños en la aceituna de mesa según las condiciones de trabajo de la cosechadora cabalgante en plantaciones superintensivas (3121/0800) INTERACEITUNA (Desconocido)
10/02/2020 09/02/2021 Responsable Estimación de la producción mediante imágenes multiespectrales y mejora de la calidad de la aceituna de mesa producida en setos de alta densidad (Anualidad 1) (3831/0800) INTERACEITUNA (Desconocido)
09/05/2017 08/05/2021 Responsable "Alternativas de cultivo en alta densidad de olivar de mesa en condiciones de secano". (3049/0880) Ángel Camacho Alimentación, S.l. (Desconocido)
25/06/2021 24/06/2022 Responsable Adaptación al cultivo en alta densidad y en secano de variedades tradicionales de aceituna de mesa y nuevos genotipos del Programa de Mejora Genética de Aceituna de Mesa de la US (SECANOLIVA, año 1) (4184/0880) INTERACEITUNA (Desconocido)
01/07/2022 30/06/2024 Investigador/a Evolución a largo plazo de los ensayos de material vegetal de NOVAMESA. (LONGMESA, Año 1) (4528/1163) INTERACEITUNA (Desconocido)
12/03/2001 30/04/2001 Responsable Gestión y verificación del funcionamiento de laboratorios de características organolépticas y fisicoquímicas del aceite de oliva para la campaña 2000-2001 (OG-039/01) Empresa Pública para el Desarrollo Agrario y Pesquero de Andalucía, S.A. (Desconocido)
01/10/2014 09/11/2017 Investigador/a Nuevas alternativas de material vegetal de aceituna de mesa y de sistemas de cultivo (Novamesa, año 1 y 2) (2347/0742) INTERACEITUNA (Desconocido)
11/11/2017 10/07/2022 Investigador/a Nuevas alternativas de material vegetal de aceituna de mesa y de sistemas de cultivo. Continuación (NOVAMESA II AÑO 1) (3174/0742) INTERACEITUNA (Desconocido)
26/03/2012 25/11/2012 Investigador/a Identificación de las necesidades de información y tecnología de los potenciales usuarios de una plataforma de comercialización de cítricos en Andalucía. (1480/0565) Fundación Corporación Tecnológica de Andalucía (Desconocido)
25/06/2024 24/06/2025 Responsable Cultivo en alta densidad y en secano de variedades tradicionales y genotipos de aceituna de mesa del Programa de Mejora Genética de la US (SECANOLIVA II) (5181/0800) INTERACEITUNA (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
06/10/2011 07/10/2011 Responsable III Jornadas Nacionales Grupo de Ovicultura de la Sociedad Española de ciencias Hortícolas (SECH) (PP2011-01-035) Universidad de Sevilla (Local)
El investigador no tiene ningún resultado de investigación asociado