Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

María del Carmen García González

Profesora Titular de Universidad
mcgarcia@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: REOLOGÍA APLICADA.TECNOLOGÍA DE COLOIDES - TEP-943 (Universidad de Sevilla)

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Capítulo2024 Influence of Processing Variables on the Physical Properties of Emulgels Containing Flaxseed Fiber Springer Proceedings in Materials
Capítulo2024 Rheology of a Model Salad Dressing Formulated as a Microfluidized Pea Fiber- Filled Emulsion Springer Proceedings in Materials
Artículo2023 Effect of a Change in the CaCl2/Pectin Mass Ratio on the Particle Size, Rheology and Physical Stability of Lemon Essential Oil/W Emulgels FOODS
Artículo2023 Preparation of Nanoemulgels Containing Lemon Essential Oil and Pectin: Physical Stability and Rheological Properties APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2022 Elaboration and characterization of nanoemulsion with orange essential oil and pectin JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2022 Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2020 Characterization of novel nanoemulsions, with improved properties, based on rosemary essential oil and biopolymers JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2020 Production of more sustainable emulsions formulated with eco-friendly materials JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Ponencia2020 Rheology and physical stability of rosemary essential oil emulsions Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2019 A comparison of the effect of temperature on the rheological properties of diutan and rhamsan gum aqueous solutions FLUIDS
Artículo2019 Flow, dynamic viscoelastic and creep properties of a biological polymer produced by Sphingomonas sp. as affected by concentration INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Formulation variables influencing the properties and physical stability of green multiple emulsions stabilized with a copolymer COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Linear and non-linear flow behavior of welan gum solutions RHEOLOGICA ACTA
Artículo2019 Tackling slip effects in the nonlinear flow properties of gellan fluid gels JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Variables de procesado en homogeneizador de alta presión que influyen en la estabilidad física de emulsiones aceite esencial de tomillo/agua Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Effect of emulsifier HLB and stabilizer addition on the physical stability of thyme essential oil emulsions Journal of Dispersion Science and Technology
Artículo2018 Effect of temperature and shear on the microstructure of a microbial polysaccharide secreted by Sphingomonas species in aqueous solution INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Ponencia2018 Estabilidad física de mezclas de aceite esencial de tomillo y un tensioactivo no iónico IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2018 Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2018 Influencia de la formulación y de las variables de procesado sobre la estabilidad física de emulsiones de aceite esencial de tomillo IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Rheology, microstructural characterization and physical stability of W/alpha-PINENE/W emulsions formulated with copolymers COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2017 Aplicación de alta presión sobre disoluciones acuosas de goma diutan: Influencia sobre las propiedades reológicas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2017 Assessing differences between Ostwald ripening and coalescence by rheology, laser diffraction and multiple light scattering COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Comparison of homogenization processes for the development of green O/W emulsions formulated with N,N-dimethyldecanamide JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2017 Optimization of green multiple emulsions processing to improve their physical stability CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2017 Physical stability of N,N-dimethyldecanamide/alpha-pinene-in-water emulsions as influenced by surfactant concentration COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Progress in the Formulation of Concentrated Ecological Emulsions for Agrochemical Application Based on Environmentally Friendly Ingredients ACS SUSTAINABLE CHEMISTRY & ENGINEERING
Artículo2016 Creep-recovery-creep tests to determine the yield stress of fluid gels containing gellan gum and Na+ BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL
Artículo2016 Development, rheological properties, and physical stability of d-limonene-in-water emulsions formulated with copolymers as emulsifiers JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Influence of Processing on the Physical Stability of Multiple Emulsions Containing a Green Solvent CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Ponencia2016 Reología aplicada & tecnología de coloides. Aplicaciones en ingeniería de productos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Rheology of sheared gels based on low acyl-gellan gum FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2015 Influence of the ratio of amphiphilic copolymers used as emulsifiers on the microstructure, physical stability and rheology of alpha-pinene emulsions stabilized with gellan gum COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2015 Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization GRASAS Y ACEITES
Artículo2015 Yield stress and onset of nonlinear time-dependent rheological behaviour of gellan fluid gels JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2014 Influence of polysaccharides on the rheology and stabilization of alpha-pinene emulsions CARBOHYDRATE POLYMERS
Ponencia2014 Non-linear dynamic viscoelasticity of xanthan gum solutions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 17: THE CHANGING FACE OF FOOD MANUFACTURE: THE ROLE OF HYDROCOLLOIDS
Artículo2014 Physical characterization of multiple emulsions formulated with a green solvent and different HLB block copolymers COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Ponencia2012 Caracterización de emulsiones O/W de un disolvente verde formuladas con copolímeros anfifílicos y un polisacárido Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Ponencia2011 Evaluación de la competencia trabajo en equipo mediante el uso de rúbricas XIX Congreso Universitario de Innovación Educativa en las enseñanzas Técnicas: Libro de Resúmenes
Artículo2011 Influence of gellan gum concentration on the dynamic viscoelasticity and transient flow of fluid gels BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL
Artículo2011 Rheological and microstructural behavior of a model concentrated fabric softener CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Ponencia2010 Production and rheological properties of low-acyl gellan gum fluid gels induced by sodium and calcium ions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 15
Ponencia2008 Enseñanza de la Química a Ingenieros Técnicos basada en problemas reales Libro de Resúmenes: XVI Congreso Universitario de Innovación Educativa en las Enseñanzas Técnicas Cádiz, 23 al 26 de de Septiembre 2008

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
02/12/2022 31/12/2025 Investigador/a Formulation and processing of new low-oil content food emulsions enriched with dietary fibers submitted to mechanical treatment (PROYEXCEL_00426) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico)
01/01/2021 31/05/2023 Investigador/a Producción y caracterización de nanoemulgeles de aceite esencial de limón. Microfluidización versus Ultrasonido (US-1380760) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Caracterización Reológica y Estabilidad Física de Emulsiones Formuladas con Disolventes Verdes (CTQ2011-27371) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2016 31/12/2018 Investigador/a Evaluación de la Homogeneización por Microcanales para la Preparación y Caracterización de Emulsiones Submicrónicas de Aceites Esenciales (CTQ2015-70700-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/10/2007 30/09/2010 Investigador/a Ingeniería del producto de suspoemulsiones estabilizadas por hidrocoloides (CTQ2007-66157) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/01/2012 31/12/2014 Contratado Caracterización Reológica y Estabilidad Física de Emulsiones Formuladas con Disolventes Verdes (CTQ2011-27371) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/12/2022 31/08/2025 Investigador/a Desarrollo de nanoemulgeles con aplicación en sistemas de encapsulación basados en materiales sostenibles de origen biológico: extracto de microalga y mucílagos (TED2021-131246B-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/12/2009 30/11/2010 Investigador/a Estudios de prospectiva sobre Tensioactivos y Detergentes (0620/0160) Persan, S.A. (Desconocido)
20/11/2017 19/05/2018 Investigador/a Influencia de la temperatura sobre la viscoelasticidad de grasa de silicona para alto vacío (3243/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
18/06/2021 17/07/2021 Investigador/a Viscoelasticidad y retrodispersión de luz de una dispersión acuosa de compuestos de caucho (4174/0416) METALGRÁFICA DEL SUR (Desconocido)
25/07/2013 24/01/2014 Investigador/a Estudio reológico de nuevos surfactantes. (1946/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
04/02/2016 16/03/2016 Investigador/a Viscoelasticidad dinámica no lineal aplicada al desarrollo de un fluido de calibrado (2704/0160) Instrumentos Físicos Ibérica, S.L. (Desconocido)
13/12/2017 12/12/2018 Investigador/a "Comportamiento reológico de mezclas de alquibenceno sulfonato de sodio (LAS) con otros surfactantes y espesantes" (3238/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
08/01/2019 07/04/2019 Investigador/a Preparación y caracterización de fluidos patrones de viscosidad (3481/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
18/02/2020 17/02/2021 Investigador/a Análisis de distribuciones de tamaños de gotas de emulsiones tipo mayonesa o similares (3821/0160) Grupo Ybarra Alimentación, S.L. (Desconocido)
17/11/2006 17/04/2007 Contratado Estudio de formulaciones de detergentes en tabletas (OG-142/06) Persan, S.A. (Desconocido)
01/12/2009 30/11/2010 Contratado Estudios de prospectiva sobre Tensioactivos y Detergentes (0620/0160) Persan, S.A. (Desconocido)
17/02/2015 16/03/2016 Contratado Estudio de las propiedades reológicas y de la estabilidad de nuevos tensioactivos para EOR (2448/0160) CEPSA QUÍMICA S.A (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
05/05/2010 30/09/2010 Investigador/a Estrategia para dinamizar la promoción de transferencia tecnológica del Grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Fluidos Complejos (OTR2010-PC23) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
El investigador no tiene ningún resultado de investigación asociado