RATC - Prisma - Unidad de Bibliometría

REOLOGÍA APLICADA.TECNOLOGÍA DE COLOIDES - TEP-943 (RATC)

Tipo de colectivo: Grupo de investigación
Estado: Grupo definitivo
Ámbito: Andalucía
Instituciones: Universidad de Sevilla
Fecha de creación: 30/01/2012

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 Characterization of emulgels formulated with phycocyanin and diutan gum as a novel approach for biocompatible delivery systems INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2024 Cricket protein as an innovative emulsifier for avocado oil: formulation and characterization of sustainable emulsions APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2024 Formulation and Characterization of Sustainable Algal-Derived Nanoemulgels: A Green Approach to Minimize the Dependency on Synthetic Surfactants POLYMERS
Capítulo2024 Gestión del tiempo en procesos de enseñanza y aprendizaje (Gantt4study) Enseñanza e innovación educativa en el ámbito universitario
Capítulo2024 Influence of Processing Variables on the Physical Properties of Emulgels Containing Flaxseed Fiber Springer Proceedings in Materials
Artículo2024 Influence of the use of 3D printing technology for teaching chemistry in STEM disciplines COMPUTER APPLICATIONS IN ENGINEERING EDUCATION
Artículo2024 Investigation of linseed oil-in-water nanoemulsions with an ecological surfactant: Interfacial activity, stability and rheological enhancements JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
Capítulo2024 Rheology of a Model Salad Dressing Formulated as a Microfluidized Pea Fiber- Filled Emulsion Springer Proceedings in Materials
Artículo2023 Development of Avocado and Lemon Oil Emulgels Based on Natural Products: Phycocyanin and Pectin PHARMACEUTICS
Artículo2023 Effect of a Change in the CaCl2/Pectin Mass Ratio on the Particle Size, Rheology and Physical Stability of Lemon Essential Oil/W Emulgels FOODS
Artículo2023 Effect of deacetylation degree and molecular weight on surface properties of chitosan obtained from biowastes FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2023 Effect of the welan gum concentration on the rheological and structural behaviour of biocomposite hydrogels with sepiolite as filler. POLYMERS
Artículo2023 Microfluidization and characterization of phycocyanin-based emulsions stabilised using a fumed silica LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2023 Preparation of Nanoemulgels Containing Lemon Essential Oil and Pectin: Physical Stability and Rheological Properties APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2023 Relationship between HLB number and predominant destabilization process in microfluidized nanoemulsions formulated with lemon essential oil APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2022 Elaboration and characterization of nanoemulsion with orange essential oil and pectin JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2022 Gamification in Engineering Education: The Use of Classcraft Platform to Improve Motivation and Academic Performance APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2022 Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2022 Influence of type and concentration of biopolymer on β-carotene encapsulation efficiency in nanoemulsions based on linseed oil POLYMERS
Artículo2022 Optimization of sonication parameters to obtain food emulsions stabilized by zein: formation of zein–diutan gum/zein–guar gum complexes JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2022 Relation between droplet size distributions and physical stability for zein microfluidized emulsions. POLYMERS
Artículo2022 Shear and dilatational rheological properties of vegetable proteins at the air/water interface FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2021 Assessment of fennel oil microfluidized nanoemulsions stabilization by advanced performance xanthan gum. FOODS
Artículo2021 Impact of microfluidization on the emulsifying properties of zein-based emulsions: influence of diutan gum concentration MATERIALS
Artículo2021 Influence of different dispersing systems on rheological and microstructural properties of citrus fiber suspensions LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Capítulo2021 Propiedades interfaciales del tensioactivo Appyclean 6548 Sinergias en la investigación en STEM
Ponencia2021 Propiedades interfaciales del tensioactivo Appyclean 6548 VII Jornada EPS. Sinergias en la Investigación en STEM (2021)
Artículo2020 Characterization of novel nanoemulsions, with improved properties, based on rosemary essential oil and biopolymers JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Ponencia2020 Development of an emulgel type format based on rosemary essential oil and a fumed silica. Influence of a shear post-treatment on its final properties Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2020 Development of food-grade Pickering emulsions stabilized by a biological macromolecule (xanthan gum) and zein INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Capítulo2020 Gestión de la participación y evaluación de los estudiantes mediante una aplicación móvil. Parte I: Teoría y seminarios Panorama actual de la enseñanza de las ciencias
Capítulo2020 Gestión de la participación y evaluación de los estudiantes mediante una aplicación móvil. Parte II: Teoría y seminarios Panorama actual de la enseñanza de las ciencias
Artículo2020 Improvement of the rheological properties of rosemary oil nanoemulsions prepared by microfluidization and vacuum evaporation JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2020 Preparation and characterization of emulgels loaded with sweet fennel oil Journal of Dispersion Science and Technology
Artículo2020 Processing and formulation optimization of mandarin essential oil-loaded emulsions developed by microfluidization MATERIALS
Artículo2020 Production of more sustainable emulsions formulated with eco-friendly materials JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Ponencia2020 Rheology and physical stability of rosemary essential oil emulsions Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2020 Strategies for reducing Ostwald ripening phenomenon in nanoemulsions based on thyme essential oil JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2019 A comparison of microfluidization and sonication to obtain lemongrass submicron emulsions. Effect of diutan gum concentration as stabilizer LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 A comparison of the effect of temperature on the rheological properties of diutan and rhamsan gum aqueous solutions FLUIDS
Artículo2019 Development of emulgels formulated with sweet fennel oil and rhamsan gum, a biological macromolecule produced by Sphingomonas INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Development of rosemary essential oil nanoemulsions using a wheat biomass-derived surfactant COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2019 Effect of heating temperature of a novel wheat-derived surfactant on a mixture of thyme essential oil/surfactant and on the final emulsions COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2019 Effectiveness of mobile devices as audience response systems in the chemistry laboratory classroom COMPUTER APPLICATIONS IN ENGINEERING EDUCATION
Artículo2019 Electrorheological behaviour of suspensions in silicone oil of doped polyaniline nanostructures containing carbon nanoparticles JOURNAL OF INTELLIGENT MATERIAL SYSTEMS AND STRUCTURES
Artículo2019 Encapsulation of beta-carotene in emulgels-based delivery systems formulated with sweet fennel oil LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Flow, dynamic viscoelastic and creep properties of a biological polymer produced by Sphingomonas sp. as affected by concentration INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Formulation variables influencing the properties and physical stability of green multiple emulsions stabilized with a copolymer COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Influence of a shear post-treatment on rheological properties, microstructure and physical stability of emulgels formed by rosemary essential oil and a fumed silica JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2019 Influence of the homogenization pressure on the rheology of biopolymer-stabilized emulsions formulated with thyme oil FLUIDS
Artículo2019 Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Injectable hydrogels based on pluronic/water systems filled with alginate microparticles for biomedical applications MATERIALS
Artículo2019 Linear and non-linear flow behavior of welan gum solutions RHEOLOGICA ACTA
Capítulo2019 Production of food bioactive-loaded nanostructures by microfluidization Nanoencapsulation of Food Ingredients by Specialized Equipment: Volume 3 in the Nanoencapsulation in the Food Industry series
Artículo2019 Tackling slip effects in the nonlinear flow properties of gellan fluid gels JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Variables de procesado en homogeneizador de alta presión que influyen en la estabilidad física de emulsiones aceite esencial de tomillo/agua Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Development and characterisation of a continuous phase based on a fumed silica and a green surfactant with emulsion applications COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Development of food emulsions containing an advanced performance xanthan gum by microfluidization technique FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2018 Effect of emulsifier HLB and stabilizer addition on the physical stability of thyme essential oil emulsions Journal of Dispersion Science and Technology
Artículo2018 Effect of temperature and shear on the microstructure of a microbial polysaccharide secreted by Sphingomonas species in aqueous solution INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2018 Effects of ethoxylated fatty acid alkanolamide concentration and processing on D-limonene emulsions COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Enhancing rosemary oil-in-water microfluidized nanoemulsion properties through formulation optimization by response surface methodology LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ponencia2018 Estabilidad física de mezclas de aceite esencial de tomillo y un tensioactivo no iónico IV jornada de investigación y postgrado
Ponencia2018 Estudio de la estabilidad física, propiedades reológicas y microestructura de sistemas aerosil 200/agua. Influencia de un tensioactivo no iónico IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Estudio reológico y análisis sensorial de cuatro detergentes comerciales denominados "detergente-gel" Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Formulation and optimization of emulsions based on bitter fennel essential oil and EO/BO block copolymer surfactant COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2018 Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548 JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2018 Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Influencia de la formulación en emulsiones dobles con ingredientes ecológicos preparadas mediante una técnica microfluídica Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2018 Influencia de la formulación y de las variables de procesado sobre la estabilidad física de emulsiones de aceite esencial de tomillo IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2018 Injectable hydrogels based on pluronic/water systems filled with alginate microparticles: rheological characterization 9TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON TIMES OF POLYMERS AND COMPOSITES: FROM AEROSPACE TO NANOTECHNOLOGY
Ponencia2018 Methodology for the development of ecological emulsions formulated with green solvents or essential oils IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Rheological and microstructural properties of sepiolite gels. Influence of the addition of ionic surfactants JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2018 Rheology, microstructural characterization and physical stability of W/alpha-PINENE/W emulsions formulated with copolymers COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Strategy for the development and characterization of environmental friendly emulsions by microfluidization technique JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2018 The role of processing temperature in flocculated emulsions INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2018 Time-dependent behavior in analyte-, temperature-, and shear-sensitive Pluronic PE9400/water systems COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2017 Aplicación de alta presión sobre disoluciones acuosas de goma diutan: Influencia sobre las propiedades reológicas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2017 Assessing differences between Ostwald ripening and coalescence by rheology, laser diffraction and multiple light scattering COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Comparison of homogenization processes for the development of green O/W emulsions formulated with N,N-dimethyldecanamide JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2017 Methodology to estimate the yield stress applied to ultraconcentrated detergents as model systems CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE
Artículo2017 Optimization of green multiple emulsions processing to improve their physical stability CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2017 Physical stability of N,N-dimethyldecanamide/alpha-pinene-in-water emulsions as influenced by surfactant concentration COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Producción de emulsiones submicrónicas formuladas con dos biodisolventes y tres tensioactivos ecológicos diferentes Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2017 Progress in the Formulation of Concentrated Ecological Emulsions for Agrochemical Application Based on Environmentally Friendly Ingredients ACS SUSTAINABLE CHEMISTRY & ENGINEERING
Artículo2017 Rheology and structural recovery kinetics of an advanced performance xanthan gum with industrial application APPLIED RHEOLOGY
Artículo2016 A further step in the development of oil-in-water emulsions formulated with a mixture of green solvents INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2016 Creep-recovery-creep tests to determine the yield stress of fluid gels containing gellan gum and Na+ BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL
Artículo2016 Development and rheological properties of ecological emulsions formulated with a biosolvent and two microbial polysaccharides COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2016 Development of eco-friendly emulsions produced by microfluidization technique JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2016 Development, rheological properties, and physical stability of d-limonene-in-water emulsions formulated with copolymers as emulsifiers JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Influence of Processing on the Physical Stability of Multiple Emulsions Containing a Green Solvent CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2016 Optimization of a green emulsion stability by tuning homogenization rate RSC ADVANCES
Ponencia2016 Reología aplicada & tecnología de coloides. Aplicaciones en ingeniería de productos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Rheological behavior of aqueous dispersions containing blends of rhamsan and welan polysaccharides with an eco-friendly surfactant COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2016 Rheology of sheared gels based on low acyl-gellan gum FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2016 Shear-induced structural transitions in a model fabric softener containing an esterquat surfactant JOURNAL OF SURFACTANTS AND DETERGENTS
Artículo2016 Uso de una aplicación móvil para aumentar la motivación del alumnado en formulación y nomenclatura química Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2015 Controlled production of eco-friendly emulsions using direct and premix membrane emulsification CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN
Artículo2015 Diseño de una intervención docente para la enseñanza-aprendizaje de operaciones básicas de ingeniería química mediante el uso de la simulación por ordenador Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2015 Formulation and optimization by experimental design of eco-friendly emulsions based on d-limonene COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2015 Influence of the concentration of a polyoxyethylene glycerol ester on the physical stability of submicron emulsions CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN
Artículo2015 Influence of the ratio of amphiphilic copolymers used as emulsifiers on the microstructure, physical stability and rheology of alpha-pinene emulsions stabilized with gellan gum COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2015 Nonlinear and linear viscoelastic properties of a novel type of xanthan gum with industrial applications RHEOLOGICA ACTA
Artículo2015 Relationship of rheological and microstructural properties with physical stability of potato protein-based emulsions stabilized by guar gum FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2015 Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization GRASAS Y ACEITES
Artículo2015 Yield stress and onset of nonlinear time-dependent rheological behaviour of gellan fluid gels JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2014 Adsorption at the biocompatible alpha-pinene-water interface and emulsifying properties of two eco-friendly surfactants COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2014 Development of eco-friendly submicron emulsions stabilized by a bio-derived gum COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2014 Influence of polysaccharides on the rheology and stabilization of alpha-pinene emulsions CARBOHYDRATE POLYMERS
Ponencia2014 La simulación por ordenador como herramienta de aprendizaje de procesos reales en prácticas de planta piloto FECIES 2013: X Foro Internacional sobre Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior
Artículo2014 Large amplitude oscillatory shear of xanthan gum solutions. Effect of sodium chloride (NaCl) concentration JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Ponencia2014 Non-linear dynamic viscoelasticity of xanthan gum solutions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 17: THE CHANGING FACE OF FOOD MANUFACTURE: THE ROLE OF HYDROCOLLOIDS
Artículo2014 Physical characterization of eco-friendly O/W emulsions developed through a strategy based on product engineering principles AICHE JOURNAL
Artículo2014 Physical characterization of multiple emulsions formulated with a green solvent and different HLB block copolymers COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2014 Physicochemical and rheological characterization of Prosopis juliflora seed gum aqueous dispersions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2014 Surface and foaming properties of polyoxyethylene glycerol ester surfactants COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2013 Caracterización reológica de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2013 Efecto del pH en emulsiones o/w formuladas con proteína de patata y quitosano GRASAS Y ACEITES
Artículo2013 Influence of chitosan concentration on the stability, microstructure and rheological properties of O/W emulsions formulated with high-oleic sunflower oil and potato protein FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2013 Interfacial characterization of Pluronic PE9400 at biocompatible (air-water and limonene-water) interfaces COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2013 Physical characterization of a commercial suspoemulsion as a reference for the development of suspoemulsions CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2013 Surface properties and bulk rheology of Sterculia apetala gum exudate dispersions FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2012 Bulk and surface rheology characterization of sterculia apetala exudate polysaccharide solutions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Ponencia2012 Caracterización de emulsiones O/W de un disolvente verde formuladas con copolímeros anfifílicos y un polisacárido Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Artículo2012 Effect of Pectin, Starch, and Locust Bean Gum on the Interfacial Activity of Monostearin and beta-Lactoglobulin JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Ponencia2012 Effect of pH on O/W emulsions formulated with potato proteins and chitosan GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Artículo2012 Interfacial rheology and conformations of triblock copolymers adsorbed onto the water-oil interface JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
Artículo2011 Dynamic interfacial tension of triblock copolymers solutions at the water-hexane interface COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2011 Equilibrium and surface rheology of two polyoxyethylene surfactants (CiEOj) differing in the number of oxyethylene groups COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Ponencia2011 Evaluación de la competencia trabajo en equipo mediante el uso de rúbricas XIX Congreso Universitario de Innovación Educativa en las enseñanzas Técnicas: Libro de Resúmenes
Artículo2011 Influence of gellan gum concentration on the dynamic viscoelasticity and transient flow of fluid gels BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL
Artículo2011 Rheological and microstructural behavior of a model concentrated fabric softener CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2010 Estudio de la aplicación del sistema de evaluación por pares a una asignatura de Experimentación Revista de Enseñanza Universitaria
Artículo2010 Flow behaviour, linear viscoelasticity and surface properties of chitosan aqueous solutions FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2010 Production and rheological properties of low-acyl gellan gum fluid gels induced by sodium and calcium ions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 15
Artículo2010 Rheological behavior and structure of a commercial esterquat surfactant aqueous system CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2010 Transiciones microestructurales inducidas por cizalla en sistemas acuosos de un tensioactivo catiónico tipo esterquat Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2009 Rheological properties of Cedrela odorata gum exudate aqueous dispersions FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2008 Enseñanza de la Química a Ingenieros Técnicos basada en problemas reales Libro de Resúmenes: XVI Congreso Universitario de Innovación Educativa en las Enseñanzas Técnicas Cádiz, 23 al 26 de de Septiembre 2008
Artículo2008 Surface tension and rheology of aqueous dispersed systems containing a new hydrophobically modified polymer and surfactants INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS
Revisión2007 Avances en la formulacion de emulsiones GRASAS Y ACEITES
Artículo2007 Influence of xanthan gum and locust bean gum upon flow and thixotropic behaviour of food emulsions containing modified starch JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2007 Rheological properties and surface tension of Acacia tortuosa gum exudate aqueous dispersions CARBOHYDRATE POLYMERS
Ponencia2005 Aplicaciones de derivados lácteos en la formulación de emulsiones alimentarias (P) Proteínas alimentarias y coloides de interés industrial (JIPAC 2003) : basado en las presentaciones realizadas en las II Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides de Interés Industrial celebradas en el Instituro de la Grasa del 4 al 6 de Junio
Capítulo2005 Del emulsionante a la formulación y procesado de emulsiones alimentarias aceite en agua concentradas COLOIDES E INTERFASES
Capítulo2005 Estabilidad física de emulsiones o/w con bajo contenido en aceite mediante la mezcla de almidón modificado y pectinas de alto metoxilo COLOIDES E INTERFASES
Artículo2005 Influence of ingredients on the thermo-rheological behaviour of batters containing methylcellulose FOOD HYDROCOLLOIDS
Capítulo2005 Influencia de la composición en el esfuerzo de cizalla crítico para el colapso estructural de emulsiones alimentarias COLOIDES E INTERFASES
Ponencia2005 Propiedades de flujo de salsas finas estabilizadas con un almidón modificado, usando mezcla de clara y yema de huevo como emulsionantes (P) Proteínas alimentarias y coloides de interés industrial (JIPAC 2003) : basado en las presentaciones realizadas en las II Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides de Interés Industrial celebradas en el Instituro de la Grasa del 4 al 6 de Junio
Artículo2005 Thermogelation properties of methylcellulose (MC) and their effect on a batter formula FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2005 Utilidad de mezclas de un almidón modificado y una galactomana como estabilizantes de salsas finas usando yema pasteurizada como emulsionante (P) Proteínas alimentarias y coloides de interés industrial (JIPAC 2003) : basado en las presentaciones realizadas en las II Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides de Interés Industrial celebradas en el Instituro de la Grasa del 4 al 6 de Junio
Artículo2003 Influence of thermal treatment on the flow of starch-based food emulsions EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2003 Role of hydrocolloids in the creaming of oil in water emulsions JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2001 Mejora de las técnicas de comunicación en prácticas de Ingeniería de la Reacción Química Revista de Enseñanza Universitaria
Artículo2001 Rheological behaviour of spray-dried egg yolk/xanthan gum aqueous dispersions RHEOLOGICA ACTA
Artículo2000 Aplicaciones de la simulación de reactores en la enseñanza de ingeniería de la reacción química Revista de Enseñanza Universitaria
Artículo2000 Chemical and rheological properties of an extracellular polysaccharide produced by the cyanobacterium Anabaena sp. ATCC 33047 BIOTECHNOLOGY AND BIOENGINEERING
Artículo2000 Dynamic viscoelasticity and flow behavior of a polyoxyethylene glycol nonylphenyl ether/toluene/water system LANGMUIR
Ponencia2000 Microestructuras inducidas por cizalla en dispersiones de cristales líquidos laminares Coloides e interfases : estado líquido
Artículo2000 Rheological and phase behaviour of amphiphilic lipids GRASAS Y ACEITES
Artículo1998 Cizalla oscilatoria de baja amplitud en cristales líquidos laminares ternarios que contienen un tensioactivo no iónico: influencia de la concentración de tolueno Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo1998 Comportamiento viscoso y viscoelastico de suspensiones acuosas de goma xantana y yema de huevo deshidratada Les Cahiers De Rhéologie (Toulouse)
Artículo1998 Reología de mayonesas con bajo contenido en aceite emulsionadas con yema de huevo deshidratada. El papel de la fase continua Les Cahiers De Rhéologie (Toulouse)
Artículo1997 Comportamiento reológico de dispersiones acuosas de un estearato de sacarosa con un alto grado de esterificación Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo1997 Influencia del balance hidrófilo/lipófilo en el comportamiento reológico de mezclas acuosas de sucroésteres Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo1997 Linear viscoelasticity of the direct hexagonal liquid crystalline phase for a heptane/nonionic surfactant/water system JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
Artículo1996 Calculation of relaxation and retardation spectra using the tikhonov regularization method: Application to emulsions American Society of Mechanical Engineers, Applied Mechanics Division, AMD
Artículo1996 Linear viscoelasticity of the hexagonal liquid-crystalline phase of a surfactant non ionic/hydrocarbon/water system Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo1995 Flow behavior and stability of light mayonnaise containing a mixture of egg-yolk and sucrose stearate as emulsifiers FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo1995 Transient and steady flow of a lamellar liquid-crystalline surfactant water-system LANGMUIR
Artículo1994 Flow behavior and stability of oil-in-water emulsions stabilized by a sucrose palmitate JOURNAL OF TEXTURE STUDIES
Artículo1994 Influence of surfactant concentration and temperature on the flow behavior of sucrose oleate aqueous systems COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Revisión1994 Rheology of sucrose ester aqueous systems STRUCTURE AND FLOW IN SURFACTANT SOLUTIONS
Artículo1993 Temperature-dependence of viscosity for sucrose laurate water micellar systems COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo1992 Flow behavior of sucrose stearate water-systems JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY
Ponencia1992 Rheological behavior of sucrose stearate water-systems THEORETICAL AND APPLIED RHEOLOGY, VOLS 1 AND 2
Artículo1992 Transient flow of mayonnaise described by a nonlinear viscoelasticity model JOURNAL OF TEXTURE STUDIES
Artículo1991 Estudio comparativo de viscosidades obtenidas por ensayos de cizalla dinámica y estacionaria en una mayonesa comercial Revista de agroquímica y tecnología de alimentos
Artículo1990 Comportamiento viscoelástico dinámico de mayonesas comerciales Revista de agroquímica y tecnología de alimentos

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
02/12/2022 31/12/2025 Formulation and processing of new low-oil content food emulsions enriched with dietary fibers submitted to mechanical treatment (PROYEXCEL_00426) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico) 133.255,00 €
01/12/2022 31/08/2025 Desarrollo de nanoemulgeles con aplicación en sistemas de encapsulación basados en materiales sostenibles de origen biológico: extracto de microalga y mucílagos (TED2021-131246B-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 101.200,00 €
01/01/2021 31/05/2023 Producción y caracterización de nanoemulgeles de aceite esencial de limón. Microfluidización versus Ultrasonido (US-1380760) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico) 90.000,00 €
01/01/2016 31/12/2018 Evaluación de la Homogeneización por Microcanales para la Preparación y Caracterización de Emulsiones Submicrónicas de Aceites Esenciales (CTQ2015-70700-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional) 118.580,00 €
01/01/2014 31/12/2017 Incidencia de los fenómenos de transporte en la hidrólisis enzimática y aplicación de mecánica de fluidos computacional en problemas de escalado (RTC-2014-1826-3) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional) 43.900,00 €
01/01/2012 31/12/2014 Caracterización Reológica y Estabilidad Física de Emulsiones Formuladas con Disolventes Verdes (CTQ2011-27371) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 134.310,00 €
01/01/2011 31/12/2011 Desarrollo de Bioplásticos Hidrofílicos para Materiales Absorbentes y con Capacidad de Liberación Controlada (MAT2010-21404-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 14.520,00 €
16/03/2009 16/03/2012 Estudio de Interacciones Proteína-Polisacáridos para el Diseño de Nuevas Emulsiones Alimentarias (P08-AGR-03974) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico) 120.300,00 €
01/10/2007 30/09/2010 Ingeniería del producto de suspoemulsiones estabilizadas por hidrocoloides (CTQ2007-66157) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional) 108.900,00 €
25/08/2004 24/09/2006 Elaboración de salsa análoga a la mayonesa empleando suero de mantequilla en polvo como emulsionante (PTR1995-0774) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional) 14.834,00 €
01/12/2002 01/12/2005 Influencia de variables de procesado en las aplicaciones de suero de mantequilla como emulsionante alimentario (AGL2002-03898) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional) 57.500,00 €

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
24/07/2024 23/07/2028 Cátedra Verde de Innovación, Sostenibilidad y Tecnología en Pinturas (5273/0911) Industrias Químicas Eurotex, S.L. (Local)
18/06/2021 17/07/2021 Viscoelasticidad y retrodispersión de luz de una dispersión acuosa de compuestos de caucho (4174/0416) METALGRÁFICA DEL SUR (Desconocido)
18/02/2020 17/02/2021 Análisis de distribuciones de tamaños de gotas de emulsiones tipo mayonesa o similares (3821/0160) Grupo Ybarra Alimentación, S.L. (Desconocido)
08/01/2019 07/04/2019 Preparación y caracterización de fluidos patrones de viscosidad (3481/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
13/12/2017 12/12/2018 "Comportamiento reológico de mezclas de alquibenceno sulfonato de sodio (LAS) con otros surfactantes y espesantes" (3238/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
20/11/2017 19/05/2018 Influencia de la temperatura sobre la viscoelasticidad de grasa de silicona para alto vacío (3243/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
04/02/2016 16/03/2016 Viscoelasticidad dinámica no lineal aplicada al desarrollo de un fluido de calibrado (2704/0160) Instrumentos Físicos Ibérica, S.L. (Desconocido)
17/02/2015 16/03/2016 Estudio de las propiedades reológicas y de la estabilidad de nuevos tensioactivos para EOR (2448/0160) CEPSA QUÍMICA S.A (Desconocido)
01/06/2014 15/10/2014 Estudio de hidrólisis enzimática (2237/0160) ABENGOA RESEARCH S.L. (Desconocido)
12/05/2014 11/05/2015 Determinación de sorbato en resinas de recubrimiento para quesos. (2275/0448) EMULCHEESE, S.L.U. (Desconocido)
25/07/2013 24/01/2014 Estudio reológico de nuevos surfactantes. (1946/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
01/12/2009 30/11/2010 Estudios de prospectiva sobre Tensioactivos y Detergentes (0620/0160) Persan, S.A. (Desconocido)
15/11/2009 15/12/2009 Comparación de geometrías de placas rugosas y de vanos en reómetro de esfuerzo controlado. (0517/0160) Instrumentos Físicos Ibérica, S.L. (Desconocido)
21/01/2009 21/05/2009 Estudio reológico de suspensiones estabilizadas por una matriz polimérica (0266/0160) Asociación de Investigación y Cooperación Industrial de Andalucía (Desconocido)
15/03/2007 15/04/2007 Estudio reológico de geles fluidos (OG-072/07) Waters Cromatografía S.A. (División TA Instruments) (Desconocido)
17/11/2006 17/04/2007 Estudio de formulaciones de detergentes en tabletas (OG-142/06) Persan, S.A. (Desconocido)
16/11/2006 16/12/2006 Estudio de las aplicaciones de un sensor 'Vane' en la reología de suspoemulsiones (OG-073/07) Instrumentos Físicos Ibérica, S.L. (Desconocido)
31/10/2006 30/04/2007 El análisis del estado actual del biodiesel y evolución de las materias primas en el sector industrial de la detergencia (OG-129/06) Persan, S.A. (Desconocido)
21/07/2006 21/10/2006 Análisis microestructural de dispersiones acuosas de tensioactivos catiónicos (OG-101/06) Persan, S.A. (Desconocido)
15/03/2006 15/04/2006 Estudio de la distribución de tamaños de glóbulos grasos en leche sometida a diferentes equipos de homogeneización (OG-057/06) Leche La Vaquera, S.L. (Desconocido)
15/03/2006 15/04/2006 Análisis de tamaños de partículas de tortas de filtración (OG-056/06) Tioxide Europe, S.L. (Desconocido)
05/03/2003 05/03/2004 Estudios preliminares de formulación y procesado de salsa análoga a la mayonesa, empleando suero de mantequilla en polvo como emulsionante (OG-031/03) Corporación Alimentaria Peñasanta, S.A. (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
01/07/2013 04/07/2013 Ayuda para asistencia a Formula VII (PP2013-1453) Universidad de Sevilla (Local) 600,00 €
05/05/2010 30/09/2010 Estrategia para dinamizar la promoción de transferencia tecnológica del Grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Fluidos Complejos (OTR2010-PC23) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local) 2.750,00 €
20/04/2007 20/06/2007 Extensión PCT de la patente española P200600466 (OTRI/06-CT14) Universidad de Sevilla(Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local) 1.666,72 €
01/01/2002 01/12/2003 Aplicaciones de mezclas de galactomananas y almidón en la estabilización de emulsiones alimentarias con bajo contenido en aceite (HP2001-0067) Ministerio de la Presidencia (Nacional) 6.490,92 €
El colectivo no tiene ningún resultado de investigación asociado