Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Nuria Calero Romero

Profesora Titular de Universidad
nuriacalero@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: REOLOGÍA APLICADA.TECNOLOGÍA DE COLOIDES - TEP-943 (Universidad de Sevilla)
Prog. doctorado: QUÍMICA

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 Formulation and Characterization of Sustainable Algal-Derived Nanoemulgels: A Green Approach to Minimize the Dependency on Synthetic Surfactants POLYMERS
Capítulo2024 Gestión del tiempo en procesos de enseñanza y aprendizaje (Gantt4study) Enseñanza e innovación educativa en el ámbito universitario
Artículo2023 Development of Avocado and Lemon Oil Emulgels Based on Natural Products: Phycocyanin and Pectin PHARMACEUTICS
Artículo2023 Effect of deacetylation degree and molecular weight on surface properties of chitosan obtained from biowastes FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2023 Effect of the welan gum concentration on the rheological and structural behaviour of biocomposite hydrogels with sepiolite as filler. POLYMERS
Artículo2022 Influence of type and concentration of biopolymer on β-carotene encapsulation efficiency in nanoemulsions based on linseed oil POLYMERS
Ponencia2020 Development of an emulgel type format based on rosemary essential oil and a fumed silica. Influence of a shear post-treatment on its final properties Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2020 Preparation and characterization of emulgels loaded with sweet fennel oil Journal of Dispersion Science and Technology
Artículo2020 Processing and formulation optimization of mandarin essential oil-loaded emulsions developed by microfluidization MATERIALS
Artículo2020 Strategies for reducing Ostwald ripening phenomenon in nanoemulsions based on thyme essential oil JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2019 A comparison of microfluidization and sonication to obtain lemongrass submicron emulsions. Effect of diutan gum concentration as stabilizer LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Electrorheological behaviour of suspensions in silicone oil of doped polyaniline nanostructures containing carbon nanoparticles JOURNAL OF INTELLIGENT MATERIAL SYSTEMS AND STRUCTURES
Artículo2019 Encapsulation of beta-carotene in emulgels-based delivery systems formulated with sweet fennel oil LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Influence of a shear post-treatment on rheological properties, microstructure and physical stability of emulgels formed by rosemary essential oil and a fumed silica JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2019 Influence of the homogenization pressure on the rheology of biopolymer-stabilized emulsions formulated with thyme oil FLUIDS
Artículo2019 Injectable hydrogels based on pluronic/water systems filled with alginate microparticles for biomedical applications MATERIALS
Artículo2018 Development and characterisation of a continuous phase based on a fumed silica and a green surfactant with emulsion applications COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Development of food emulsions containing an advanced performance xanthan gum by microfluidization technique FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Ponencia2018 Estudio de la estabilidad física, propiedades reológicas y microestructura de sistemas aerosil 200/agua. Influencia de un tensioactivo no iónico IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Estudio reológico y análisis sensorial de cuatro detergentes comerciales denominados "detergente-gel" Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548 JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2018 Influencia de la formulación en emulsiones dobles con ingredientes ecológicos preparadas mediante una técnica microfluídica Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2018 Injectable hydrogels based on pluronic/water systems filled with alginate microparticles: rheological characterization 9TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON TIMES OF POLYMERS AND COMPOSITES: FROM AEROSPACE TO NANOTECHNOLOGY
Ponencia2018 Methodology for the development of ecological emulsions formulated with green solvents or essential oils IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 The role of processing temperature in flocculated emulsions INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2018 Time-dependent behavior in analyte-, temperature-, and shear-sensitive Pluronic PE9400/water systems COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2017 Assessing differences between Ostwald ripening and coalescence by rheology, laser diffraction and multiple light scattering COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Methodology to estimate the yield stress applied to ultraconcentrated detergents as model systems CHEMICAL ENGINEERING SCIENCE
Artículo2017 Rheology and structural recovery kinetics of an advanced performance xanthan gum with industrial application APPLIED RHEOLOGY
Artículo2016 A further step in the development of oil-in-water emulsions formulated with a mixture of green solvents INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2016 Development of eco-friendly emulsions produced by microfluidization technique JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2016 Optimization of a green emulsion stability by tuning homogenization rate RSC ADVANCES
Ponencia2016 Reología aplicada & tecnología de coloides. Aplicaciones en ingeniería de productos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Shear-induced structural transitions in a model fabric softener containing an esterquat surfactant JOURNAL OF SURFACTANTS AND DETERGENTS
Artículo2015 Influence of the concentration of a polyoxyethylene glycerol ester on the physical stability of submicron emulsions CHEMICAL ENGINEERING RESEARCH & DESIGN
Artículo2015 Nonlinear and linear viscoelastic properties of a novel type of xanthan gum with industrial applications RHEOLOGICA ACTA
Artículo2015 Relationship of rheological and microstructural properties with physical stability of potato protein-based emulsions stabilized by guar gum FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2014 Influence of polysaccharides on the rheology and stabilization of alpha-pinene emulsions CARBOHYDRATE POLYMERS
Artículo2014 Large amplitude oscillatory shear of xanthan gum solutions. Effect of sodium chloride (NaCl) concentration JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Ponencia2014 Non-linear dynamic viscoelasticity of xanthan gum solutions GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 17: THE CHANGING FACE OF FOOD MANUFACTURE: THE ROLE OF HYDROCOLLOIDS
Artículo2014 Physical characterization of eco-friendly O/W emulsions developed through a strategy based on product engineering principles AICHE JOURNAL
Artículo2013 Caracterización reológica de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2013 Efecto del pH en emulsiones o/w formuladas con proteína de patata y quitosano GRASAS Y ACEITES
Artículo2013 Influence of chitosan concentration on the stability, microstructure and rheological properties of O/W emulsions formulated with high-oleic sunflower oil and potato protein FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2013 Physical characterization of a commercial suspoemulsion as a reference for the development of suspoemulsions CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Ponencia2012 Caracterización de emulsiones O/W de un disolvente verde formuladas con copolímeros anfifílicos y un polisacárido Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Ponencia2012 Effect of pH on O/W emulsions formulated with potato proteins and chitosan GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Artículo2011 Influence of gellan gum concentration on the dynamic viscoelasticity and transient flow of fluid gels BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL
Artículo2011 Rheological and microstructural behavior of a model concentrated fabric softener CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2010 Flow behaviour, linear viscoelasticity and surface properties of chitosan aqueous solutions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2010 Rheological behavior and structure of a commercial esterquat surfactant aqueous system CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Artículo2010 Transiciones microestructurales inducidas por cizalla en sistemas acuosos de un tensioactivo catiónico tipo esterquat Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2009 Rheological properties of Cedrela odorata gum exudate aqueous dispersions FOOD HYDROCOLLOIDS

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2021 31/05/2023 Investigador/a Producción y caracterización de nanoemulgeles de aceite esencial de limón. Microfluidización versus Ultrasonido (US-1380760) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)
02/12/2022 31/12/2025 Investigador/a Formulation and processing of new low-oil content food emulsions enriched with dietary fibers submitted to mechanical treatment (PROYEXCEL_00426) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico)
01/01/2016 31/12/2018 Investigador/a Evaluación de la Homogeneización por Microcanales para la Preparación y Caracterización de Emulsiones Submicrónicas de Aceites Esenciales (CTQ2015-70700-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2011 31/12/2011 Investigador/a Desarrollo de Bioplásticos Hidrofílicos para Materiales Absorbentes y con Capacidad de Liberación Controlada (MAT2010-21404-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2014 31/12/2017 Investigador/a Incidencia de los fenómenos de transporte en la hidrólisis enzimática y aplicación de mecánica de fluidos computacional en problemas de escalado (RTC-2014-1826-3) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Caracterización Reológica y Estabilidad Física de Emulsiones Formuladas con Disolventes Verdes (CTQ2011-27371) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
16/03/2009 16/03/2012 Investigador/a Estudio de Interacciones Proteína-Polisacáridos para el Diseño de Nuevas Emulsiones Alimentarias (P08-AGR-03974) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
16/03/2009 16/03/2012 Contratado Estudio de Interacciones Proteína-Polisacáridos para el Diseño de Nuevas Emulsiones Alimentarias (P08-AGR-03974) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
01/12/2022 31/08/2025 Responsable Desarrollo de nanoemulgeles con aplicación en sistemas de encapsulación basados en materiales sostenibles de origen biológico: extracto de microalga y mucílagos (TED2021-131246B-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
31/10/2006 30/04/2007 Investigador/a El análisis del estado actual del biodiesel y evolución de las materias primas en el sector industrial de la detergencia (OG-129/06) Persan, S.A. (Desconocido)
25/07/2013 24/01/2014 Investigador/a Estudio reológico de nuevos surfactantes. (1946/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
13/12/2017 12/12/2018 Investigador/a "Comportamiento reológico de mezclas de alquibenceno sulfonato de sodio (LAS) con otros surfactantes y espesantes" (3238/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
18/02/2020 17/02/2021 Investigador/a Análisis de distribuciones de tamaños de gotas de emulsiones tipo mayonesa o similares (3821/0160) Grupo Ybarra Alimentación, S.L. (Desconocido)
17/02/2015 16/03/2016 Investigador/a Estudio de las propiedades reológicas y de la estabilidad de nuevos tensioactivos para EOR (2448/0160) CEPSA QUÍMICA S.A (Desconocido)
04/02/2016 16/03/2016 Investigador/a Viscoelasticidad dinámica no lineal aplicada al desarrollo de un fluido de calibrado (2704/0160) Instrumentos Físicos Ibérica, S.L. (Desconocido)
08/01/2019 07/04/2019 Investigador/a Preparación y caracterización de fluidos patrones de viscosidad (3481/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
01/06/2014 15/10/2014 Investigador/a Estudio de hidrólisis enzimática (2237/0160) ABENGOA RESEARCH S.L. (Desconocido)
24/07/2024 23/07/2028 Responsable Cátedra Verde de Innovación, Sostenibilidad y Tecnología en Pinturas (5273/0911) Industrias Químicas Eurotex, S.L. (Local)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
05/05/2010 30/09/2010 Investigador/a Estrategia para dinamizar la promoción de transferencia tecnológica del Grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Fluidos Complejos (OTR2010-PC23) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
El investigador no tiene ningún resultado de investigación asociado