Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Carolina Sousa Martín

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Capítulo2024 Aprende, enseña y conecta con los titulares de los medios de comunicación. Una metodología activa para disminuir la tasa de abandono Enseñanza e innovación educativa en el ámbito universitario
Artículo2024 Effect of Aspergillus niger prolyl endopeptidase in patients with celiac disease on a long-term gluten-free diet WORLD JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY
Artículo2024 Foetal gluten immunogenic peptides during pregnancy: a new determinant on the coeliac exposome. BMC MEDICINE
Artículo2024 Transfer of celiac disease-associated immunogenic gluten peptides in breast milk: variability in kinetics of secretion FRONTIERS IN IMMUNOLOGY
Artículo2024 Urinary excretion of gluten immunoreactive peptides as an indicator of gastrointestinal function after fasting and dietary provocation in healthy volunteers FRONTIERS IN IMMUNOLOGY
Artículo2023 A highly sensitive method for the detection of hydrolyzed gluten in beer samples using LFIA FOODS
Artículo2023 Clinical utility of urinary gluten immunogenic peptides in the follow-up of patients with coeliac disease. ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS
Editorial2023 Editorial: coeliac disease follow-up guided by gluten immunogenic peptides—are we there yet? Authors' reply ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS
Artículo2023 Evaluation of the Usefulness of an Automatable Immunoassay for Monitoring Celiac Disease by Quantification of Immunogenic Gluten Peptides in Urine NUTRIENTS
Artículo2023 Rapid Anti-tTG-IgA Screening Test for Early Diagnosis of Celiac Disease in Pediatric Populations NUTRIENTS
Editorial2022 Advances in celiac disease and gluten-free diet NUTRIENTS
Artículo2022 An efficient urine peptidomics workflow identifies chemically defined dietary gluten peptides from patients with celiac disease NATURE COMMUNICATIONS
Capítulo2022 Celiac Disease, Management, and Follow-Up Immunology of the GI Tract
Artículo2022 Consumption of tritordeum bread reduces immunogenic gluten intake without altering the gut microbiota FOODS
Artículo2022 Controls and result interpretations in studies of urine gluten peptide determinations. Clinical and translational gastroenterology
Artículo2022 Individual variability in patterns and dynamics of fecal gluten immunogenic peptides excretion after low gluten intake EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION
Artículo2022 Quality of Life in Teenagers and Adults With Coeliac Disease: From Newly Spanish Coeliac Disease Questionnaire Validation to Assessment in a Population-Based Study Frontiers in Nutrition
Artículo2021 Challenges of monitoring the gluten-free diet adherence in the management and follow-up of patients with celiac disease. NUTRIENTS
Resumen congreso2021 CO-11. Monitorización de la adherencia a la dieta sin gluten mediante la determinación de péptidos inmunogénicos del gluten (gip) en orina: Concordancia con la lesión mucosa duodenal en los pacientes con enfermedad celiaca Revista Andaluza de Patología Digestiva
Revisión2021 Determination of gluten immunogenic peptides for the management of the treatment adherence of celiac disease: a systematic review WORLD JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY
Artículo2021 Dynamics and considerations in the determination of the excretion of gluten immunogenic peptides in urine: individual variability at low gluten intake NUTRIENTS
Revisión2021 Food safety and cross-contamination of gluten-free products: a narrative review NUTRIENTS
Revisión2021 New insights into non-dietary treatment in celiac disease: emerging therapeutic options NUTRIENTS
Artículo2021 Oral consumption of bread from an RNAi wheat line with strongly silenced gliadins elicits no immunogenic response in a pilot study with celiac disease patients NUTRIENTS
Capítulo2021 Oral enzyme strategy in celiac disease Biotechnological Strategies for the Treatment of Gluten Intolerance
Artículo2021 Persistent villous atrophy in De novo adult patients with celiac disease and strict control of gluten-free diet adherence: a multicenter prospective study (CADER study) AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY
Artículo2021 Rapid, effective, and versatile extraction of gluten in food with application on different immunological methods FOODS
Artículo2021 Tritordeum breads are well tolerated with preference over gluten-free breads in non-celiac wheat-sensitive patients and its consumption induce changes in gut bacteria JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2021 Verifying Diagnosis of Refractory Celiac Disease With Urine Gluten Immunogenic Peptides as Biomarker FRONTIERS IN MEDICINE
Artículo2020 A compact SPR biosensor device for the rapid and efficient monitoring of gluten-free diet directly in human urine ANALYTICAL AND BIOANALYTICAL CHEMISTRY
Artículo2020 Actualización de conocimientos en la enfermedad celíaca y otras patologías relacionadas con el gluten RESCIFAR Revista Española de Ciencias Farmacéuticas
Artículo2020 Exposure sources, amounts and time course of gluten ingestion and excretion in patients with coeliac disease on a gluten-free diet ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS
Artículo2020 Most Patients With Celiac Disease on Gluten-Free Diets Consume Measurable Amounts of Gluten GASTROENTEROLOGY
Artículo2020 Negative predictive value of the repeated absence of gluten immunogenic peptides in the urine of treated celiac patients in predicting mucosal healing: new proposals for follow-up in celiac disease AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION
Artículo2020 Nuevos horizontes para la enfermedad celiaca: terapias no dietéticas RESCIFAR Revista Española de Ciencias Farmacéuticas
Artículo2019 A new microbial gluten-degrading prolyl endopeptidase: Potential application in celiac disease to reduce gluten immunogenic peptides PLOS ONE
Artículo2019 Celiac Immunogenic Potential of -Gliadin Epitope Variants from Triticum and Aegilops Species NUTRIENTS
Artículo2019 Prospective longitudinal study: use of faecal gluten immunogenic peptides to monitor children diagnosed with coeliac disease during transition to a gluten-free diet ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS
Artículo2019 Stimulatory response of celiac disease peripheral blood mononuclear cells induced by RNAi wheat lines differing in grain protein composition NUTRIENTS
Revisión2018 Gluten Immunogenic Peptides as Standard for the Evaluation of Potential Harmful Prolamin Content in Food and Human Specimen NUTRIENTS
Capítulo2018 Herramientas analíticas para la detección de gluten. Políticas y regulación Avances en el conocimiento de las patologías relacionadas con el gluten y evolución de los alimentos sin gluten
Artículo2018 Low-gluten, nontransgenic wheat engineered with CRISPR/Cas9 PLANT BIOTECHNOLOGY JOURNAL
Artículo2018 The Dietary Intervention of Transgenic Low-Gliadin Wheat Bread in Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) Showed No Differences with Gluten Free Diet (GFD) but Provides Better Gut Microbiota Profile NUTRIENTS
Artículo2018 Tritordeum: a novel cereal for food processing with good acceptability and significant reduction in gluten immunogenic peptides in comparison with wheat JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Revisión2017 Biomarkers to Monitor Gluten-Free Diet Compliance in Celiac Patients NUTRIENTS
Artículo2017 Characterization of celiac disease related oat proteins: bases for the development of high quality oat varieties suitable for celiac patients Scientific reports
Artículo2017 Detection of gluten immunogenic peptides in the urine of patients with coeliac disease reveals transgressions in the gluten-free diet and incomplete mucosal healing GUT
Capítulo2017 Gluten-free diet and gluten-related disorders Gluten: Food Sources, Properties and Health Implications
Artículo2016 Fecal gluten peptides reveal limitations of serological tests and food questionnaires for monitoring gluten-free diet in celiac disease patients AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY
Artículo2016 Identification and molecular characterization of oat peptides implicated on coeliac immune response FOOD & NUTRITION RESEARCH
Artículo2016 Selective capture of most celiac immunogenic peptides from hydrolyzed gluten proteins FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Targeting of prolamins by RNAi in bread wheat: effectiveness of seven silencing-fragment combinations for obtaining lines devoid of coeliac disease epitopes from highly immunogenic gliadins PLANT BIOTECHNOLOGY JOURNAL
Capítulo2015 Analytical tools for gluten detection: policies and regulation Advances in the Understanding of Gluten related Pathology and the Evolution of Gluten-Free Foods
Artículo2015 Characterisation of Osteoprotegerin Autoantibodies in Coeliac Disease CALCIFIED TISSUE INTERNATIONAL
Ponencia2015 Dietary transgressions in celiac disease can be revealed by detection of gluten peptides in urine ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM
Artículo2015 Diversification of the celiac disease -gliadin complex in wheat: a 33-mer peptide with six overlapping epitopes, evolved following polyploidization PLANT JOURNAL
Revisión2015 Role of oats in celiac disease WORLD JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY
Artículo2014 Alternative Grains as Potential Raw Material for Gluten- Free Food Development in The Diet of Celiac and Gluten- Sensitive Patients Austin Journal of Nutrition and Food Sciences
Artículo2014 Cereals for developing gluten-free products and analytical tools for gluten detection JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Letter2014 Constitutive gut-homing capacity on circulating myeloid dendritic cells in coeliac disease Revista Española de Enfermedades Digestivas
Artículo2014 Identification and In Vitro Reactivity of Celiac Immunoactive Peptides in an Apparent Gluten-Free Beer PLOS ONE
Capítulo2014 Immunotoxic gluten fraction detection: applications in food safety CELIAC DISEASE AND NON-CELIAC GLUTEN SENSITIVITY
Capítulo2014 Immunotoxic Gluten Fracton Detecton: Applicatons in Food Safety CELIAC DISEASE AND NON-CELIAC GLUTEN SENSITIVITY
Capítulo2014 Oats: Composition, health effects androle in celiac disease Gluten-Free Diets: Food Sources, Role in Celiac Disease and Health Benefits
Artículo2014 Reduced-Gliadin Wheat Bread: An Alternative to the Gluten-Free Diet for Consumers Suffering Gluten-Related Pathologies PLOS ONE
Artículo2014 Update on nutritional aspects of gluten-free diet in celiac patients Journal of Nutrients
Capítulo2013 Detección de la fracción inmunotóxica del gluten: aplicaciones en seguridad alimentaria ENFERMEDAD CELIACA Y SENSIBILIDAD AL GLUTEN NO CELIACA
Artículo2013 Detection of Specific IgA Antibodies against a Novel Deamidated 8-Mer Gliadin Peptide in Blood Plasma Samples from Celiac Patients PLOS ONE
Artículo2013 Immunological determination of gliadin 33-mer equivalent peptides in beers as a specific and practical analytical method to assess safety for celiac patients JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2013 La avena como cereal de alto valor añadido para celíacos: obtención de variedades no tóxicas y desarrollo de nuevos productos funcionales Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Revisión2013 The Gluten-Free Diet: Testing Alternative Cereals Tolerated by Celiac Patients NUTRIENTS
Artículo2012 A gluten metabolism study in healthy individuals shows the presence of faecal glutenasic activity EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION
Ponencia2012 Microbial encapsulation in monodisperse hydrogel microspheres enables fast and sensitive phenotypic analyses using flow cytometers FEBS JOURNAL
Artículo2012 Molecular and Immunological Characterization of Gluten Proteins Isolated from Oat Cultivars That Differ in Toxicity for Celiac Disease PLOS ONE
Artículo2012 Monitoring of gluten-free diet compliance in celiac patients by assessment of gliadin 33-mer equivalent epitopes in feces AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION
Capítulo2012 Sensitive detection of cereal fractions that are toxic to celiac disease patients by using monoclonal antibodies to a main immunogenic gluten peptide Celiac Disease - From Pathophysiology to Advanced Therapies
Artículo2012 Significant differences in coeliac immunotoxicity of barley varieties MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Artículo2011 Avena en la dieta libre de gluten: selección de variedades aptas para celíacos Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Artículo2011 Diversity in oat potential immunogenicity: basis for the selection of oat varieties with no toxicity in coeliac disease GUT
Ponencia2011 Is it the oat a toxic cereal for coeliac patients? Its depends on the variety ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM
Artículo2009 A Novel Plant Leucine-Rich Repeat Receptor Kinase Regulates the Response of Medicago truncatula Roots to Salt Stress PLANT CELL
Artículo2009 Different and new Nod factors produced by Rhizobium tropici CIAT899 following Na+ stress FEMS MICROBIOLOGY LETTERS
Artículo2008 Detección de la fracción tóxica del gluten en alimentos Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Artículo2008 Sensitive detection of cereal fractions that are toxic to celiac disease patients by using monoclonal antibodies to a main immunogenic wheat peptide AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION
Artículo2008 Toward the Assessment of Food Toxicity for Celiac Patients: Characterization of Monoclonal Antibodies to a Main Immunogenic Gluten Peptide PLOS ONE
Artículo2007 Differential expression of the TFIIIA regulatory pathway in response to salt stress between Medicago truncatula genotypes(1[W]) PLANT PHYSIOLOGY
Artículo2007 Identification of regulatory pathways involved in the reacquisition of root growth after salt stress in Medicago truncatula PLANT JOURNAL
Capítulo2006 Diálogo molecular en la simbiosis rizobio-leguminosa Fijación de nitrógeno: fundamentos y aplicaciones
Artículo2006 Factors affecting the attachment of rhizospheric bacteria to bean and soybean roots FEMS MICROBIOLOGY LETTERS
Ponencia2006 Identificación de una vía transcripcional de respuesta al estrés salino en MEdicago truncatula, mediante estudios de genómica funcional Nuevos retos y oportunidades de las leguminosas en el sector agroalimentario español : 2as jornadas de la Asociación Española de Leguminosas, Cuenca, 25-27 de abril de 2006
Artículo2006 Phylogeny and nodulation signal molecule of rhizobial populations able to nodulate common beans - other than the predominant species Rhizobium etli - present in soils from the northwest of Argentina SOIL BIOLOGY & BIOCHEMISTRY
Ponencia2006 Producción de exudados de Phaseolus vulgaris en condiciones de estrés abiótico Nuevos retos y oportunidades de las leguminosas en el sector agroalimentario español : 2as jornadas de la Asociación Española de Leguminosas, Cuenca, 25-27 de abril de 2006
Artículo2006 Structural determination of the Nod factors produced by Rhizobium gallicum bv. gallicum R602 FEMS MICROBIOLOGY LETTERS
Artículo2005 Desarrollo de un ensayo inmunológico para búsqueda de inactivadores de péptidos inductores de la enfermedad celíaca Pediatrika
Otros2005 Development of an immunological test to search for inactivators of peptide initiators of celiac disease Pediatrika
Artículo2005 Low pH changes the profile of nodulation factors produced by Rhizobium tropici CIAT899 CHEMISTRY & BIOLOGY
Revisión2004 An assay to screen the inactivation of peptides that induces celiac sprue Pediatrika
Artículo2004 Desarrollo de un ensayo para búsqueda de inactivadores de péptidos inductores de enfermedad celíaca Pediatrika
Artículo2003 A Krüppel-like transcription factor gene is involved in salt stress responses in Medicago spp. PLANT AND SOIL
Artículo2003 Ankyrin protein kinases: a novel type of plant kinase gene whose expression is induced by osmotic stress in alfalfa PLANT MOLECULAR BIOLOGY
Artículo2003 Structural determination of the lipo-chitin oligosaccharide nodulation signals produced by Rhizobium giardinii bv. giardinii H152 CARBOHYDRATE RESEARCH
Artículo2001 Rational design of a bacterial transcriptional cascade for amplifying gene expression capacity NUCLEIC ACIDS RESEARCH
Artículo2001 Regulation of Nod factor sulphation genes in Rhizobium tropici CIAT899 CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY
Artículo2001 Translational and structural requirements of the early nodulin gene enod40, a short-open reading frame-containing RNA, for elicitation of a cell-specific growth response in the alfalfa root cortex MOLECULAR AND CELLULAR BIOLOGY
Artículo1999 Alteration of enod40 expression modifies Medicago truncatula root nodule development induced by Sinorhizobium meliloti PLANT CELL
Artículo1998 Metalloadsorption by Escherichia coli cells displaying yeast and mammalian metallothioneins anchored to the outer membrane protein LamB JOURNAL OF BACTERIOLOGY
Artículo1998 Sulfation of nod factors via nodHPQ is nodD independent in Rhizobium tropici CIAT899 MOLECULAR PLANT-MICROBE INTERACTIONS
Artículo1997 Effector specificity mutants of the transcriptional activator NahR of naphthalene degrading Pseudomonas define protein sites involved in binding of aromatic inducers JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY
Artículo1997 Modulation of gene expression through chromosomal positioning in Escherichia coli MICROBIOLOGY-SGM
Artículo1996 Characterization of Rhizobium tropici CIAT899 nodulation Factors: The role of nodH and nodPQ genes in their sulfation MOLECULAR PLANT-MICROBE INTERACTIONS
Artículo1996 Enhanced metalloadsorption of bacterial cells displaying poly-His peptides Nature Biotechnology
Artículo1993 A rhizobium-tropici DNA region carrying the amino-terminal half of a nodd gene and a nod-box-like sequence confers host-range extension MOLECULAR MICROBIOLOGY
Revisión1993 Control of the expression of bacterial genes involved in symbiotic nitrogen-fixation WORLD JOURNAL OF MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY
Nota1988 Localization of his genes on the rhizobium-trifolii rs800 linkage map MOLECULAR & GENERAL GENETICS

Tesis dirigidas/tutorizadas:18
Fecha lectura Título Rol
10/10/2024 Desarrollo y optimización de nuevos métodos de análisis de péptidos inmunogénicos del gluten: aplicaciones en seguridad alimentaria y en el seguimiento de la enfermedad celíaca Tutor/a, Director/a
04/12/2023 Desarrollo y validación de métodos inmunológicos para la estimación del gluten consumido y sus aplicaciones en la enfermedad celiaca Director/a, Tutor/a
22/12/2022 Desarrollo y uso de herramientas útiles en el manejo de la enfermedad celiaca y complicaciones asociadas Director/a, Tutor/a
23/09/2021 CONTROL DE LA ADHERENCIA A LA DIETA SIN GLUTEN MEDIANTE LA DETECCIÓN DE PÉPTIDOS INMUNOGÉNICOS DEL GLUTEN (GIP) EN ORINA: CONCORDANCIA CON EL DAÑO HISTOLÓGICO EN MUCOSA DUODENAL DE PACIENTES CON ENFERMEDAD CELI Director/a
19/03/2021 Nuevas estrategias para el control de la enfermedad celíaca: caracterización de los péptidos inmunogénicos del gluten y validación clínica de un biomarcador para el seguimiento del paciente celíaco Director/a
19/07/2019 DESARROLLO DE UNA METODOLOGÍA DE APLICACIÓN Y LECTURA DE PARCHE CUTÁNEO ESTANDARIZADO PARA EL DIAGNÓSTICO Y MANEJO DE LA ALERGIA A LAS PROTEÍNAS DE LA LECHE DE VACA NO IGE MEDIADA Director/a
10/02/2017 OPTIMIZACIÓN DE CEPAS BACTERIANAS AISLADAS DE LOS ARROZALES DE LAS MARISMAS DEL GUADALQUIVIR PARA SU APLICACIÓN EN LA SÍNTESIS BIOTECNOLÓGICA DE PRECURSORES DE POLÍMEROS UTILIZADOS EN LA FABRICACIÓN DE BIOPLÁST Tutor/a
18/11/2016 ESTUDIO DE LA MINERALIZACIÓN ÓSEA EN LOS NIÑOS CON ENFERMEDAD CELÍACA Tutor/a
03/02/2015 Evaluación y control de comunidades microbianas en cuevas turísticas Tutor/a
05/12/2014 PÉPTIDO Y PROTEÍNAS ASOCIADOS A LA PATOGÉNESIS DE LA ENFERMEDAD CELÍACA: CARACTERIZACIÓN MOLECULAR E INMUNOLÓGICA Director/a
01/06/2012 DETECCIÓN DE LA FRACCIÓN INMUNOTÓXICA DEL GLUTEN: APLICACIONES EN SEGURIDAD ALIMENTARIA Y EN LA MONITORIZACIÓN DE PACIENTES CELÍACOS Director/a
25/04/2008 GENES IMPLICADOS EN LA RESPUESTA AL ESTRÉS SALINO EN LOS GENOTIPOS R108 Y JEMALONG A17 DE LA LEGUMINOSA MODELO Medicago truncatula: ANÁLISIS FUNCIONAL DE LOS GENES MtSrlk y MtRbp2 Director/a
26/09/2005 ANÁLISIS DE LA RESPUESTA AL ESTRÉS SALINO EN PLANTAS DE MEDICAGO TRUNCATULA Director/a
12/07/2005 ESTUDIO DE LA TRANSFERENCIA DE LOS PLÁSMIDOS SIMBIÓTICOS ENTRE ESPECIES DE RHIZOBIUM QUE NODULAN PHASEOLUS VULGARIS Director/a
18/02/2005 INFLUENCIA DEL ESTRÉS ABIÓTICO EN EL ESTABLECIMIENTO DE LA SIMBIOSIS PHASEOLUS VULGARIS - RHIZOBIUM SPP Director/a
14/09/2000 ANÁLISIS DE LOS GENES DE NODULACIÓN IMPLICADOS EN LA SULFATACIÓN DE LA MOLÉCULA SEÑAL DE RHIZOBIUM TROPICI CIAT899 Director/a
1999 Estudio del polimorfismo en algunos genes simbióticos de rizobios aislados de suelos chinos y brasileños que nodulan en soja Director/a
2022 Monitorización de la excreción de los péptidos inmunogénicos del gluten como herramienta para estudiar el metabolismo proteico y sus aplicaciones clínicas en el manejo de la enfermedad celíaca Director/a

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/09/1998 31/08/2001 Investigador/a EXPLOITING THE BIODIVERSITY OF RHIZOBIA FOR THE SUSTAINABLE IMPROVEMENT OF COMMON BEAN CROPS IN SOUTH AMERICA (IC18-CT98-0321)
01/02/2020 30/04/2022 Responsable Nutripeptidoma del líquido amniótico y sus implicaciones en las patologías relacionadas con el gluten (US-15332) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
01/01/2020 31/03/2023 Investigador/a Estudio del impacto de los péptidos del gluten en fluidos corporales: repercusión en los procesos inflamatorios sistémicos y en la inmunomodulación de la enfermedad celíaca y patologías asociadas (P18-RT-3004) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
03/02/2010 03/02/2014 Responsable Identificación y Desarrollo de Líneas de Trigo Duro y Harinero con Menor Contenido en Gluten, Aptos para el Colectivo Celíaco, Mediante la Anulación de Péptidos Tóxicos por Métodos Biotecnológicos (P09-AGR-4783) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
30/01/2014 01/02/2018 Responsable Caracterización de las Proteínas Inmunotóxicas de la Avena Mediante Genómica Funcional y Análisis Inmunológicos: Obtención de Nuevas Variedades no Tóxicas para ser Consumidas por los Enfermos Celiacos (P12-AGR-1762) Consejería de Economía, Innovación y Ciencia (Autonómico)
01/03/2009 28/02/2011 Responsable Determinación del potencial inmunotóxico de la avena para la selección de variedades aptas para enfermos celíacos (PET2008_0055) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/01/2010 31/12/2012 Responsable Identificación y caracterización de glutenasas en microorganismos para su potencial uso industrial y terapéutico en la enfermedad celiaca (AGL2009-09069) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2014 31/12/2016 Responsable Determinación de la Inmunotoxicidad de Variedades de Trigo Modificadas Genéticamente para su Aplicación Seguridad Alimentaria en el Colectivo Celiaco (AGL2013-48946-C3-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2014 31/12/2017 Responsable Métodos para el diagnóstico confirmatorio de la enfermedad celíaca y el seguimiento de dieta sin gluten (RTC-2014-2401-1) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/09/2016 30/04/2019 Responsable Desarrollo de una Plataforma Universal para el Diseño y Validación rápida de Inmunoensayos de Flujo Lateral (Univertest) (RTC-2016-5441-1) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2018 30/09/2021 Responsable Metabolómica del Gluten: Caracterización y Estudio de Patrones de Péptidos Inmunogénicos del Gluten Excretados en Orina de Pacientes con Patologías Relacionadas con el Gluten (SAF2017-83700-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2020 30/06/2023 Responsable Nuevos métodos de alta precisión para el diagnóstico de intolerancia al gluten (CELISIN) (RTC2019-6806-1) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/03/2006 28/02/2009 Investigador/a Estudio de la regulación de los genes de nodulación indocidos por estrés antibiótico: acidez y salinidad (EXC/2005/CVI-301) Junta de Andalucía (Plan Andaluz de Investigación) (Autonómico)
31/12/2005 31/12/2006 Investigador/a Uso de microoganismos beneficiosos para el manejo integral del cultivo de leguminosas y cereales (AGL2005-07923-C05-01) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/10/2006 30/09/2009 Investigador/a Uso de microorganismos beneficiosos para el manejo integral del cultivo de arroz y judía: aplicación de inoculantes mixtos (AGL2006-13758-C05-01) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/01/2007 31/12/2007 Investigador/a Identificación de nuevos marcadores genéticos de halotolerancia en el arroz (Oryza sativa L.) Diseño y aplicación de nuevos criterios de selección en programas de mejora genética (CIT-010000-2007-65) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
10/02/2004 09/02/2008 Investigador/a New Strategies to Improve Grain Legumes for Food and Feed (GRAIN LEGUMES) (FOOD-2004-506223) Commission of the European Communities (Europeo)
15/10/2004 14/10/2006 Investigador/a Novel Flow Focusing technology to produce microencapsulated probiotic bacteria for the food sector (FLOCAP) (COOP-CT-2004-513144) Commission of the European Communities (Research Directorate-General) (Europeo)
01/12/2002 01/12/2005 Investigador/a Estudio de las respuestas simbióticas y defensivas en el sistema PGPRs leguminosas rizobios y desarrollo de inoculantes mixtos para la optimización de la fijación biológica del nitrógeno (AGL2002-04188-C06-01) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional)
01/09/2016 30/04/2019 Responsable Métodos rápidos de Análisis de Péptidos Inmunogénicos Alimenticios en Orina (Urinestest) (RTC-2016-5452-1) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
02/12/2004 01/12/2006 Investigador/a Desarrollo biotecnológico de biofertilizantes mediante el empleo de una cepa bacteriana inductora de respuestas defensivas sistémicas y promotora del crecimiento vegetal, en cultivos de arroz y tomate, elegidos como modelos de producción en planta hortícola y vegetal (PTR1995-0813-OP) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
05/07/2010 31/03/2011 Responsable Selección de semillas de avena aptas para enfermos celíacos (AT2010/13/L5.2) Universidad de Málaga (Autonómico)
01/01/2022 31/05/2023 Investigador/a Contribution of phenotypic heterogeneity to colistin resistance: towards a potential therapeutic strategy for antibiotic-resistant pathogens (US-1380232) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)
01/01/2004 31/12/2005 Responsable Detección e inactividad de péptidos inmunogénicos. Gludetox (FIT-010000-2004-146) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
21/06/2010 31/12/2012 Responsable Métodos para la monitorización de los péptidos inmunogéneticos del gluten en muestras clínicas y alimenticias (IPT-010000-2010-026) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
05/05/2011 31/12/2014 Responsable La avena como cereal del alto valor añadido para celíacos: obtención de variedades no tóxicas y desarollo de nuevos productos funcionales (IPT-2011-1321-010000) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
05/05/2011 28/02/2014 Responsable Métodos de para verificación del cumplimiento de la dieta en casos de intolerancias alimentarias mediante la detección de marcadores serológicos y/o de péptidos alimenticios. DELIAC (IPT-2011-0952-900000) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
14/04/2015 31/12/2016 Responsable Desarrollo de productos integrados para mejorar la adherencia a la dieta sin gluten en pacientes celíacos y suplementos dietéticos para evitar carencias nutricionales de los pacientes. (2640/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
11/12/2017 31/12/2019 Responsable Test doméstico para la monitorización de la dieta sin gluten (GLUTENDETECT) (3211/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
15/02/2018 31/12/2019 Responsable "Evaluación integral de la adherencia a la dieta y el estado de la mucosa mediante el análisis combinado de péptidos inmunogénicos de gluten (GIP) y calprotectina en muestras de heces de pacientes celíacos" GIPROTEC (3488/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
10/06/2019 30/11/2022 Responsable Desarrollo de métodos analíticos para la determinación de metabolitos de fármacos corticosteroides para el seguimiento de tratamientos. Proyecto ATHAME (3630/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
15/02/2022 14/03/2024 Responsable Desarrollo de anticuerpos recombinantes de aplicación en el diagnóstico, monitorización y terapia de la enfermedad celiaca (4434/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
18/02/2009 17/02/2011 Responsable Identificación y desarrollo de líneas de trigo duro y harinero con menor contenido en Gluten, aptos para el colectivo Celiaco, mediante la anulación de péptidos tóxicos por métodos Biotecnológicos. (1038/0118) Agrovegetal, S.A. (Desconocido)
25/11/2016 24/11/2019 Responsable Desarrollo e implementación de Metodologías para la detección de Alérgenos alimentarios y Péptidos inmunogénicos mediente Inmunoensayos, PCR y Espectrometría de Masas (Alergotest) (2976/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
17/01/2007 17/07/2010 Investigador/a Nuevas herramientas diagnósticas para celíacos (OG-044/07) Biomedal, S.L. (Desconocido)
01/05/2008 31/12/2009 Responsable Dearrollo y normalización de métidos para medición de fracciones inmunotóxicas de gluten. GLUTENDS (0187/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
30/04/2009 30/06/2009 Responsable Identificación y desarrollo de líneas de trigo duro y harinero con menor contenido en gluten, aptos para el colectivo celíaco, mediante la anulación de péptidos tóxicos por métodos biotecnológicos (0382/0118) Universidad de Sevilla (Vicerrectorado de Investigación) (Desconocido)
04/02/2010 04/02/2013 Responsable "Nuevas Tecnologías de producción de proteínas terapéuticas. SCALEPROT" (0634/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
01/05/2012 01/08/2014 Responsable Desarrollo de métodos para analizar nuevos parámetros de control en la enfermedad celíaca-singlucheck (1737/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
01/06/2012 31/12/2015 Responsable Desarrollo Experimental de procesos de transformación de biomasa lignocelulósica y otras fuentes de carbono en diversos bioproductos en Andalucía Sostenible-Acrónimo: Bio-Andalus. (1823/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
01/06/2013 31/12/2014 Responsable CAPRITEC - Tecnologías para la optimización de la Sanidad, Producción y Productos de la leche de cabra en Andalucía. (2198/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
01/06/2013 31/12/2014 Responsable Andalusian Drug Delivery Injectable Systems (2199/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)
30/04/2020 29/07/2021 Investigador/a Calidad y autenticidad de productos agroalimentarios españoles mediante técnicas espectroscópicas (3852/1045) Universidad del País Vasco (Desconocido)
15/03/2023 15/06/2026 Responsable Desarrollo de métodos de determinación de permeabilidad intestinal a antígenos alimentarios (GUTBARRIER) (4758/0118) Biomedal, S.L. (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2004 31/12/2004 Investigador/a Desarrollo inoculantes de cepas bacterianas con actividad de promoción del crecimiento vegetal (OTRI/CVI-169) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
30/11/2007 30/04/2008 Investigador/a Preparación de un proyecto del VII Programa Marco con América Latina en el área de agroalimentación (OTRI/06-PC47) Universidad de Sevilla(Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
13/06/2002 01/03/2003 Investigador/a Creación del gurpo multidisciplinario e interuniversitario de investigacion 'El arroz y la sal' (OTRI-2002-PROM/PROY-11) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
29/02/2008 - Responsable Determinación del potencial inmunotóxico de la avena para la selección de variedades aptas para enfermos celíacos (OTRI/08-FCIE02) Universidad de Sevilla(Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)

Transferencia de Conocimiento

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/02/2020 31/10/2021 Responsable Desarrollo de métodos analíticos automatizables y de alta sensibilidad para la detección cuantitativa de péptidos de gluten en orina para laboratorios clínicos (AT17_5489_USE) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)