Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Francisco Jose Rodriguez Pulido

Profesor Titular de Universidad
rpulido@us.es
Área de conocimiento: Nutrición y Bromatología
Departamento: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Grupo: COLOR Y CALIDAD DE ALIMENTOS - AGR-225 (Universidad de Sevilla)
Prog. doctorado: FARMACIA

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2025 New approaches for screening grape seed peptides as colourimetric modulators by malvidin-3-O-glucoside stabilisation FOOD CHEMISTRY
Artículo2024 Assessment of adenosine triphosphate content in sausages stuffed in different modified casing treatments added with orange extracts, utilising hyperspectral imaging combined with multivariate analysis Frontiers in Nutrition
Artículo2024 Characterization and bioaccessibility assessment of bioactive compounds from camu-camu (Myrciaria dubia) powders and their food applications FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2024 Comparison of hyperspectral imaging and spectrometers for prediction of cheeses composition FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2024 Evaluating moisture content in immersion vacuum-cooled sausages with citrus peel extracts using hyperspectral imaging. Life
Artículo2024 Instrumental color measurements of automotive samples with convex cylindrical curvatures under diffuse lighting Optica Pura y Aplicada
Artículo2024 Towards more sustainable cooking practices to increase the bioaccessibility of colourless and provitamin A carotenoids in cooked carrots FOOD & FUNCTION
Artículo2024 Use of hyperspectral imaging devices for the measurement of small granular samples: Evaluation of grape seed protein concentrates LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2023 Hyperspectral imaging combined with chemometrics analysis for monitoring the textural properties of modified casing sausages with differentiated additions of orange extracts. FOODS
Artículo2022 Characterization of carotenoid profile and α-tocopherol content in Andean bee pollen influenced by harvest time and particle size LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2022 Evaluation of pH in Sausages Stuffed in a Modified Casing with Orange Extracts by Hyperspectral Imaging Coupled with Response Surface Methodology FOODS
Capítulo2022 Mejora en el aprendizaje en Seminarios de Nutrición a través de ejercicios de autoevaluación Ciclos de mejora en el aula. Año 2021: experiencias de innovación docente de la Universidad de Sevilla
Revisión2022 Phenolic Composition, Quality and Authenticity of Grapes and Wines by Vibrational Spectroscopy FOOD REVIEWS INTERNATIONAL
Artículo2022 Proteomic and computational characterisation of 11S globulins from grape seed flour by-product and its interaction with malvidin 3-glucoside by molecular docking FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 Research progress in imaging technology for assessing quality in wine grapes and seeds FOODS
Artículo2021 A study of overripe seed byproducts from sun-dried grapes by dispersive raman spectroscopy FOODS
Artículo2021 Assessment of sensory and texture profiles of grape seeds at real maturity stages using image analysis FOODS
Artículo2021 CIELAB – Spectral image MATCHING: an app for merging colorimetric and spectral images for grapes and derivatives FOOD CONTROL
Artículo2021 Reduction of the number of samples for cost-effective hyperspectral grape quality predictive models FOODS
Capítulo2020 Applications of Visible Spectroscopy and Color Measurements in the Assessments of Carotenoid Levels in Foods Plant and Food Carotenoids: Methods and Protocols
Artículo2020 Carotenoid profile determination of bee pollen by advanced digital image analysis Computers and Electronics in Agriculture
Artículo2020 Foam Mat Drying of Tommy Atkins Mango: Effects of Air Temperature and Concentrations of Soy Lecithin and Carboxymethylcellulose on Carotenoid Compounds and Colorimetric Parameters Journal of Food Chemistry & Nanotechnology
Artículo2020 Gonadal Maturation in Pseudoplatystoma metaense x Leiarius marmoratus Hybrids, (Siluriformes: Pimelodidae) International Journal of morphology
Artículo2019 Color evolution during a coating process of pharmaceutical tablet cores by random spraying COLOR RESEARCH AND APPLICATION
Artículo2018 Analysis of Multifloral Bee Pollen Pellets by Advanced Digital Imaging Applied to Functional Food Ingredients PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
Artículo2018 Estimation of adenosine triphosphate content in ready-to-eat sausages with different storage days, using hyperspectral imaging coupled with R statistics FOOD CHEMISTRY
Artículo2018 Implications of the Red Beet Ripening on the Colour and Betalain Composition Relationships PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
Artículo2018 Real-time prediction of pre-cooked Japanese sausage color with different storage days using hyperspectral imaging JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Capítulo2018 Recent advances for rapid detection of quality and safety of fish by hyperspectral imaging analysis Hyperspectral imaging analysis and applications for food quality
Artículo2017 Application of imaging techniques for the evaluation of phenolic maturity of grape seeds Optica Pura y Aplicada
Artículo2017 Bioactive metabolites involved in the antioxidant, anticancer and anticalpain activities of Ficus carica L., Ceratonia siliqua L. and Quercus ilex L. extracts INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2017 Measurement of ripening of raspberries (Rubus idaeus L) by near infrared and colorimetric imaging techniques JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
Artículo2017 Valorization of the whole grains of Triticum aestivum L. and Triticum vulgare L. through the investigation of their biochemical composition and in vitro antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and anticalpain activities JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Artículo2016 Comparative physiology during ripening in tomato rich-anthocyanins fruits PLANT GROWTH REGULATION
Artículo2016 Determination of phenolic substances of seeds, skins and stems from white grape marc by near-infrared hyperspectral imaging AUSTRALIAN JOURNAL OF GRAPE AND WINE RESEARCH
Artículo2016 Effect of early leaf removal on Vitis Vinifera L. cv. Tempranillo seeds during ripening based on chemical and image analysis SCIENTIA HORTICULTURAE
Ponencia2016 Investigación en color y calidad de alimentos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Near infrared hyperspectral imaging: recent applications in the oenological and viticultural sectors NIR News
Artículo2016 Optimisation of an oak chips-grape mix maceration process. Influence of chip dose and maceration time FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Screening of anthocyanins in single red grapes using a non-destructive method based on the near infrared hyperspectral technology and chemometrics JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2016 Trying to set up the flavanolic phases during grape seed ripening: A spectral and chemical approach TALANTA
Artículo2015 Application of Differential Colorimetry To Evaluate Anthocyanin-Flavonol-Flavanol Ternary Copigmentation Interactions in Model Solutions JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2015 Assessment of the differences in the phenolic composition and color characteristics of new strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) cultivars by HPLC-MS and Imaging Tristimulus Colorimetry FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2015 Comparative study on the use of anthocyanin profile, color image analysis and near-infrared hyperspectral imaging as tools to discriminate between four autochthonous red grape cultivars from La Rioja (Spain) TALANTA
Capítulo2015 Hyperspectral Imaging -A Novel Green Chemistry Technology for the Oenological and Viticultural Sectors Agricultural Research Updates. Volume 12
Ponencia2015 Raman Spectroscopy for Analyzing Anthocyanins of Lyophilized Blueberries 2015 IEEE SENSORS
Artículo2015 Simplified Method for the Screening of Technological Maturity of Red Grape and Total Phenolic Compounds of Red Grape Skin: Application of the Characteristic Vector Method to Near-Infrared Spectra JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2015 Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 A novel method for evaluating flavanols in grape seeds by near infrared hyperspectral imaging TALANTA
Artículo2014 Determination of technological maturity of grapes and total phenolic compounds of grape skins in red and white cultivars during ripening by near infrared hyperspectral image: A preliminary approach FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Effect of Salt Stress in the Regulation of Anthocyanins and Color of Hibiscus Flowers by Digital Image Analysis JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Impact of Adding White Pomace to Red Grapes on the Phenolic Composition and Color Stability of Syrah Wines from a Warm Climate JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2013 Analysis of food appearance properties by computer vision applying ellipsoids to colour data Computers and Electronics in Agriculture
Artículo2013 Application of the differential colorimetry and polyphenolic profile to the evaluation of the chromatic quality of Tempranillo red wines elaborated in warm climate. Influence of the presence of oak wood chips during fermentation FOOD CHEMISTRY
Artículo2013 Feasibility Study on the Use of Near-Infrared Hyperspectral Imaging for the Screening of Anthocyanins in Intact Grapes during Ripening JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2013 Grape seed characterization by NIR hyperspectral imaging Postharvest Biology and Technology
Artículo2013 Lycopene isomers in fresh and processed tomato products: Correlations with instrumental color measurements by digital image analysis and spectroradiometry FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Capítulo2012 Application of Image Analysis to the Color-Phenolic Composition Relationships of Grape Seeds COLOR IN FOOD: TECHNOLOGICAL AND PSYCHOPHYSICAL ASPECTS
Artículo2012 Application of LC-MS and tristimulus colorimetry to assess the ageing aptitude of Syrah wine in the Condado de Huelva DO (Spain), a typical warm climate region ANALYTICA CHIMICA ACTA
Capítulo2012 Color-Composition Relationships of Seeds from Red Grape Varieties COLOR IN FOOD: TECHNOLOGICAL AND PSYCHOPHYSICAL ASPECTS
Artículo2012 Comprehensive Colorimetric Study of Anthocyanic Copigmentation in Model Solutions. Effects of pH and Molar Ratio JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2012 Preliminary study to determine the phenolic maturity stage of grape seeds by computer vision ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2012 Ripeness estimation of grape berries and seeds by image analysis Computers and Electronics in Agriculture
Artículo2011 Physicochemical characterisation of gulupa (Passiflora edulis Sims. fo edulis) fruit from Colombia during the ripening FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Ponencia2010 Color y apariencia de frutos de guayaba a lo largo de la maduración IX Congreso Nacional del Color: Alicante 2010
Ponencia2010 Seguimiento de la maduración de variedades de uva mediante colorimetría y análisis de imagen de semillas IX Congreso Nacional del Color: Alicante 2010

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/03/2020 28/02/2022 Responsable Técnicas avanzadas de Visión Artificial en uvas para optimizar estrategias de intervención enológica (US-1261752) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
02/12/2022 31/12/2025 Investigador/a Estabilización química y tecnológica de nuevos colorantes azules naturales para uso alimentario. Aproximación molecular a las interacciones de copigmentación (PROYEXCEL_00578) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico)
01/01/2015 31/12/2017 Investigador/a Evaluación de Estrategias Tecnológicas Adaptativas para Vinificación en Condiciones de Cambio Climático (AGL2014-58486-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Evaluación de la Madurez Fenólica de la Uva, y de su Contribución a la Estabilización del Color de Vinos Tintos, por Técnicas Ópticas de Análisis de Imagen (AGL2011-30254-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2018 31/12/2021 Investigador/a Fracciones Peptídicas de Semilla de Uva Como Estabilizantes del Color de Vinos Tintos. Aproximación Molecular a las Interacciones con los Compuestos Fenólicos (AGL2017-84793-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/09/2022 31/08/2026 Investigador/a Funcionalidad tecnológica de péptidos antioxidantes de subproductos enológicos. Interacciones multiligando con fenoles e implicación en procesos oxidativos de envejecimiento (PID2021-127126OB-C22) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
15/03/2011 14/09/2014 Investigador/a Implicaciones de la Composición Fenólica de la Semilla de Uva en la Calidad y Estabilidad de Vinos Tintos de Climas Cálidos. Análisis de Madurez Fenólica por Técnicas Colorimétricas y Digitalización (P10-AGR-6331) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
26/03/2013 25/03/2016 Investigador/a Evaluación del Estado de Madurez y la Calidad de Alimentos por Técnicas Multiespectrales. Diseño de un Prototipo de Análisis Hiperespectral (P11-AGR-7843) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
02/12/2022 31/12/2025 Investigador/a Obtención de agentes afinantes para uso enológico a partir de orujos de uva seleccionados por métodos espectroscópicos (PROYEXCEL_00602) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico)
01/09/2022 31/08/2025 Investigador/a Uso de nuevos bioestimulantes de residuos enológicos para prevenir los efectos del cambio climático sobre la maduración de uvas de vinificación (PID2021-124964OB-C22) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2009 31/12/2011 Investigador/a Aplicación de la colorimetría triestímulo al estudio del papel de los flavanoles en la copigmentación con antocianos (AGL2008-05569-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/03/2020 28/02/2022 Contratado Técnicas avanzadas de Visión Artificial en uvas para optimizar estrategias de intervención enológica (US-1261752) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
01/01/2012 31/12/2014 Contratado Evaluación de la Madurez Fenólica de la Uva, y de su Contribución a la Estabilización del Color de Vinos Tintos, por Técnicas Ópticas de Análisis de Imagen (AGL2011-30254-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
05/06/2020 04/06/2021 Responsable Evaluación integral de cultivos de frutos de hueso mediante tecnología hiperespectral (3863/1046) AMBLING INGENIERÍA Y SERVICIOS, S.L. (Desconocido)
01/08/2020 31/07/2021 Investigador/a Análisis de carotenoides en microalgas (3909/0387) ALGALIMENTO, S.L. (Desconocido)
31/03/2021 30/03/2022 Responsable Uso de tecnología de imagen hiperespectral y aplicación de herramientas quimiométricas para el análisis de ácidos grasos en muestras de cerdo ibérico (4082/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Desconocido)
14/12/2022 31/03/2024 Responsable Desarrollo de nuevos algoritmos quiiométricos basados en técnicas ópticas para la inspección rápida de la grasa del cerdo ibérico (4697/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Desconocido)
10/06/2022 09/06/2023 Investigador/a Investigación del potencial bio y tecnofuncional de productos y subproductos de uvas de clima cálido (4548/0176) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Desconocido)
24/06/2022 22/06/2024 Investigador/a Componentes biofuncionales de subproductos naturales de la industria enológica (4573/1098) Alvinesa Natural Ingredients, S.A. (Desconocido)
01/04/2021 31/01/2022 Investigador/a Propiedades antioxidantes de subproductos de la industria enológica (4141/1098) Alvinesa Natural Ingredients, S.A. (Desconocido)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas en vinificación, para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva. (3937/0176) Asociación Casa del Vino del Condado de Huelva (Desconocido)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Control de propiedades tecnológicas y funcionales de productos enológicos. Evaluación del impacto del cambio climático. (3938/1043) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Desconocido)
22/03/2022 21/03/2023 Investigador/a Análisis de carotenoides en matrices y extractos obtenidos mediante tecnologías sostenibles (4449/0387) Universitat de Valencia Estudi General de Valencia (Desconocido)
18/01/2023 17/07/2023 Investigador/a Análisis de isoprenoides en tomates obtenidos mediante nuevos enfoques agrosostenibles. (4707/0387) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Estación Experimental del Zaidín) (Desconocido)
07/06/2023 06/06/2024 Investigador/a Investigación del potencial bio y tecnofuncional de productos y subproductos de uvas de clima cálido. (4852/1043) Consejo Regulador de la Denominación de Origen Condado de Huelva (Desconocido)
16/06/2023 15/06/2024 Investigador/a Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva. (4860/0176) Asociación Casa del Vino del Condado de Huelva (Desconocido)
01/04/2024 31/03/2025 Responsable Nuevos avances en la inspección de grasa de cerdo ibérico mediante imagen espectral infrarroja (5106/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Desconocido)
23/07/2024 22/07/2025 Investigador/a Análisis de isoprenoides en tomates obtenidos mediante nuevos enfoques agrosostenibles (5208/0387) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Estación Experimental del Zaidín) (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/02/2012 30/04/2012 Investigador/a Evaluación de las posibilidades de mejoras de la calidad nutricional de productos agropecuarios ricos en carotenoides y del desarrollo de productos funcionales (OTR2011-OE02) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)