Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Alberto Romero García

Catedrático de Universidad
alromero@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: TECNOLOGÍA Y DISEÑO DE PRODUCTOS MULTICOMPONENTES - TEP-229 (Universidad de Sevilla)
Instituto de Inv.: IEAL
Prog. doctorado: QUÍMICA

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2025 Lab-scale biocomposite manufacturing: Exploring rice bran-based bioplastics reinforced with natural fillers through extrusion and injection molding RESOURCES CONSERVATION AND RECYCLING
Artículo2024 A Thermoresponsive injectable drug delivery system of chitosan/β-glycerophosphate with gellan gum/alginate microparticles INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2024 Agro-Waste Sweet Pepper Extract-Magnetic Iron Oxide Nanoparticles for Antioxidant Enrichment and Sustainable Nanopackaging POLYMERS
Artículo2024 Biodegradable soy protein-based tablets for the controlled release of zinc INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2024 Characterization of emulgels formulated with phycocyanin and diutan gum as a novel approach for biocompatible delivery systems INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2024 Characterization of Gelatin-Polycaprolactone Membranes by Electrospinning. BIOMIMETICS
Artículo2024 Chitosan-Type-A-Gelatin Hydrogels Used as Potential Platforms in Tissue Engineering for Drug Delivery Gels (Basel, Switzerland)
Artículo2024 Comparative Effect of Antioxidant and Antibacterial Potential of Zinc Oxide Nanoparticles from Aqueous Extract of Nepeta nepetella through Different Precursor Concentrations. MATERIALS
Artículo2024 Development of rice bran-based bioplastics via injection molding: Influence of particle size and glycerol ratio RESOURCES CONSERVATION AND RECYCLING
Artículo2024 Effect of different crosslinking agents on hybrid chitosan/collagen hydrogels for potential tissue engineering applications INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2024 Efficient and Sustainable Synthesis of Zinc Salt-Dependent Polycrystal Zinc Oxide Nanoparticles: Comprehensive Assessment of Physicochemical and Functional Properties APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2024 Innovative Agrowaste Banana Peel Extract-Based Magnetic Iron Oxide Nanoparticles for Eco-Friendly Oxidative Shield and Freshness Fortification FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
Artículo2024 Lychee peel extract-based magnetic iron oxide nanoparticles: Sustainable synthesis, multifaceted antioxidant system, and prowess in eco-friendly food preservation FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2024 Mechanical Stimulation and Aligned Poly(ε-caprolactone)-Gelatin Electrospun Scaffolds Promote Skeletal Muscle Regeneration ACS Applied Bio Materials
Editorial2024 Novel Food and Beverages: Production and Characterization FOODS
Artículo2024 Optimization of Processing Conditions for Rice Bran-based Bioplastics Through Extrusion and Injection Molding JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2024 Pea protein-based bioplastics crosslinked with genipin: analysis of the crosslinking evolution JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2024 Rice Bran Valorization through the Fabrication of Nanofibrous Membranes by Electrospinning PROCESSES
Artículo2024 Surface modification of titanium foams for modulated and targeted release of drug-loaded biocompatible hydrogel. Proof of concept JOURNAL OF DRUG DELIVERY SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2024 Sustainable synthesis of ZnO and FexOy nanoparticles and their nanocomposite ZnFe2O4: Comprehensive characterization and applications in antioxidant activity and antibiotics degradation efficiency BIOORGANIC CHEMISTRY
Artículo2024 Synergistic Antioxidant and Preservative Potential of Tomato Extract–Magnetic Iron Oxide Nanoparticles in Bio-Coating and Food Applications COATINGS
Artículo2024 Tuning the Mechanical and Functional Properties of Pea Protein-Based Bioplastics via Different Physical and Chemical Cross-Linking Methods ACS Applied Polymer Materials
Artículo2024 Unveiling the Impact of Gelation Temperature on the Rheological and Microstructural Properties of Type A Gelatin Hydrogels POLYMERS
Artículo2024 Use of protein-based matrices as amino acids source in in-vitro grapevine JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & BIOTECHNOLOGY
Artículo2023 Alternative sources of marine bioactive compounds from the Black Sea: isolation and characterization of fish skin collagen from Neogobius melanostomus (Pallas 1814) (Perciformes: Gobiidae) REGIONAL STUDIES IN MARINE SCIENCE
Capítulo2023 Aplicación de un ABP en carreras científicas Mejorando la enseñanza a través de la innovación educativa
Artículo2023 Chitosan-based hydrogels obtained via photoinitiated click polymer IPN reaction JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
Corrección2023 Chitosan-based hydrogels obtained via photoinitiated click polymer IPN reaction (vol 379, 121735, 2023) JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
Artículo2023 Eco-friendly synthesis of ZnO-nanoparticles using Phoenix dactylifera L., polyphenols: physicochemical, microstructural, and functional assessment NEW JOURNAL OF CHEMISTRY
Artículo2023 Effect of Calcination Temperature and Time on the Synthesis of Iron Oxide Nanoparticles: Green vs. Chemical Method MATERIALS
Artículo2023 Effect of iron salt on slow fertilization through soy protein-based matrices JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2023 Effect of zinc and protein content in different barley cultivars: use of controlled release matrices RENEWABLE AGRICULTURE AND FOOD SYSTEMS
Artículo2023 Evaluation of rice bran varieties and heat treatment for the development of protein/starch-based bioplastics via injection molding INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2023 Hybrid polymeric Hydrogel-based biomaterials with potential applications in regenerative medicine JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
Artículo2023 Influence of Natural Crosslinkers on Chitosan Hydrogels for Potential Biomedical Applications Macromolecular Materials and Engineering
Artículo2023 Injectable Thermoresponsive Microparticle/Hydrogel System with Superparamagnetic Nanoparticles for Drug Release and Magnetic Hyperthermia Applications Gels (Basel, Switzerland)
Artículo2023 Marine collagen-based antibacterial film reinforced with graphene and iron oxide nanoparticles. INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
Artículo2023 Novel hybrid electrospun poly(ε-caprolactone) nanofibers containing green and chemical magnetic iron oxide nanoparticles JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2023 Quantifying the structure and properties of nanomagnetic iron oxide particles for enhanced functionality through chemical synthesis NANOMATERIALS
Artículo2023 Soy protein isolate as emulsifier of nanoemulsified beverages: rheological and physical evaluation FOODS
Artículo2023 Stabilization and valorization of beer bagasse to obtain bioplastics. POLYMERS
Artículo2023 Sustainable Integration of Zinc Oxide Nanoparticles: Enhancing Properties of Poly(ε-Caprolactone) Electrospun Nanofibers and Cast Films COATINGS
Artículo2023 Sustainable Nanomagnetism: Investigating the Influence of Green Synthesis and pH on Iron Oxide Nanoparticles for Enhanced Biomedical Applications. POLYMERS
Revisión2023 The use of biowaste for the production of biodegradable superabsorbent materials Current Opinion in Food Science
Artículo2023 Type-a gelatin-based hydrogel infiltration and degradation in titanium foams as a potential method for localised drug delivery. POLYMERS
Artículo2023 Valorization of Honduran agro-food waste to produce bioplastics. POLYMERS
Capítulo2022 Antimicrobial potential of protein-based bioplastics Protein-Based Biopolymers: From Source to Biomedical Applications
Artículo2022 Biocompatible and thermoresistant hydrogels based on collagen and chitosan POLYMERS
Artículo2022 Biopolymer-based films reinforced with FexOy-nanoparticles POLYMERS
Artículo2022 Biopolymer-based films reinforced with green synthesized zinc oxide nanoparticles POLYMERS
Artículo2022 Continuous assessment strategies as a way to motivate students in Technology careers Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Capítulo2022 Development of complex interfaces for the encapsulation of bioactive ingredients to promote healthy and nutritional food products Delivering functionality in foods: from structure design to product engineering
Artículo2022 Effect of solution properties in the development of cellulose derivative nanostructures processed via electrospinning POLYMERS
Artículo2022 Gelatin-based biofilms with FexOy-NPs incorporated for antioxidant and antimicrobial applications MATERIALS
Artículo2022 Green synthesis of FexOy nanoparticles with potential antioxidant properties NANOMATERIALS
Artículo2022 Green synthesis of ZnO nanoparticles using polyphenol extracts from pepper waste (Capsicum annuum) JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2022 Influence of the aliphatic chain length on the crosslinking properties of aldehydes on sustainable bioplastics obtained from pea protein JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2022 Influence of the plasticizer on rice bran-based eco-friendly bioplastics obtained by injection moulding INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2022 Influences of the solid load on the microstructure and compressive behavior of Fe2O3 scaffolds manufactured by freeze-casting using stearic acid as dispersant agent JOURNAL OF THE EUROPEAN CERAMIC SOCIETY
Artículo2022 Injection molding versus extrusion in the manufacturing of soy protein-based bioplastics with zinc incorporated JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2022 Micronutrient-controlled-release protein-based systems for horticulture: Micro vs. nanoparticles INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2022 Novel trends in hydrogel development for biomedical applications: a review. POLYMERS
Artículo2022 Physical crosslinking of pea protein-based bioplastics: effect of heat and UV treatments Food Packaging and Shelf Life
Artículo2022 Revaluation of a soy protein by-product in eco-friendly bioplastics by extrusion JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2022 Rice bran-based bioplastics: effects of biopolymer fractions on their mechanical, functional and microstructural properties POLYMERS
Artículo2021 (Macro)molecular imprinting of proteins on PCL electrospun scaffolds ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES
Ponencia2021 Andamios entrecruzados con fructosa obtenida a partir de colágeno mediante secado por liofilización para Ingeniería de Tejidos Proceedings from the 25th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 6 al 9 de julio de 2021.
Artículo2021 Applied rheology as tool for the assessment of chitosan hydrogels for regenerative medicine POLYMERS
Capítulo2021 Bioplastic Matrices for Sustainable Agricultural and Horticultural Applications Bioplastics for Sustainable Development
Ponencia2021 Bioplásticos de soja con nanopartículas de ZnO para su uso en horticultura Proceedings from the 25th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 6 al 9 de julio de 2021.
Artículo2021 Comparison between pea and soy protein-based bioplastics obtained by injection molding JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2021 Controlled release of zinc from soy protein-based matrices to plants Agronomy
Ponencia2021 Desarrollo de hidrogeles biopoliméricos a partir de colágeno de cerdo para su uso en Ingeniería de Tejidos Proceedings from the 25th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 6 al 9 de julio de 2021.
Artículo2021 Development of malt sprout-based bioplastics via injection-moulding INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2021 Eco-friendly protein-based materials for a sustainable fertilization in horticulture JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2021 Effects of mould temperature on rice bran-based bioplastics obtained by injection moulding POLYMERS
Capítulo2021 Electrospun nanofibres with antimicrobial activities Antimicrobial Textiles from Natural Resources
Artículo2021 Evaluation of composition on processability and water absorption of wheat gluten-based bioplastics JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2021 Evaluation of smart gelatin matrices for the development of scaffolds via 3D bioprinting JOURNAL OF THE MECHANICAL BEHAVIOR OF BIOMEDICAL MATERIALS
Artículo2021 Fabrication of hybrid scaffolds obtained from combinations of PCL with gelatin or collagen via electrospinning for skeletal muscle tissue engineering JOURNAL OF BIOMEDICAL MATERIALS RESEARCH PART A
Artículo2021 Incorporation of elastin to improve polycaprolactone-based scaffolds for skeletal muscle via electrospinning POLYMERS
Artículo2021 Incorporation of ZnO nanoparticles into soy protein-based bioplastics to improve their functional properties POLYMERS
Artículo2021 Influence of elastin on the properties of hybrid PCL/elastin scaffolds for tissue engineering JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Ponencia2021 Influencia del tiempo de inmersión en agua en las propiedades de bioplásticos obtenidos a partir de proteína de guisante VII Jornada EPS. Sinergias en la Investigación en STEM (2021)
Artículo2021 New thermal and rheological approaches of chickpea–wheat dough for breadmaking EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2021 Rheological and microstructural evaluation of collagen-based scaffolds crosslinked with fructose POLYMERS
Artículo2021 Rice bran-based bioplastics: effects of the mixing temperature on starch plastification and final properties INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Capítulo2020 ABP en equipos de trabajo para potenciar la adquisición de competencias Evaluación e innovación en educación superior e investigación
Otros2020 Adentrándonos en los andamios biopoliméricos Portal De Realidad Extendida de la Universidad de Sevilla
Artículo2020 Alternative processing methods of hybrid porous scaffolds based on gelatin and chitosan JOURNAL OF THE MECHANICAL BEHAVIOR OF BIOMEDICAL MATERIALS
Artículo2020 Anisotropic properties of PCL/gelatin scaffolds obtained via electrospinning INTERNATIONAL JOURNAL OF FRACTURE
Artículo2020 Assessment of the processing method for the development of hybrid biopolymer-based scaffolds Recent Progress in Materials
Artículo2020 Biodegradable soy protein-based matrices for the controlled release of zinc in horticulture JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2020 Chitosan as a potential alternative to collagen for the development of genipin-crosslinked scaffolds Reactive and Functional Polymers
Artículo2020 Dairy dessert processing: Effect of sugar substitution by date syrup and powder on its quality characteristics JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Capítulo2020 Desarrollo de andamios biodegradables mediante bioimpresión 3D La investigación de hoy, el futuro de mañana
Ponencia2020 Desarrollo de andamios biodegradables mediante separación de fases con una potencial aplicación en Ingeniería Tisular Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Ponencia2020 Desarrollo de andamios mediante bioimpresión 3D con un uso potencial en Ingeniería de Tejidos Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Capítulo2020 Desarrollo de nanopartículas de óxidos metálicos mediante síntesis verde con extracto de hojas de Phenix Dactylifera l y evaluación de su aplicación en matrices biopoliméricas La investigación de hoy, el futuro de mañana
Artículo2020 Developing active poly(vinyl alcohol)-based membranes with encapsulated antimicrobial enzymes via electrospinning for food packaging INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Ponencia2020 Development of porous matrices as scaffolds for tissue engineering: rheological and microstructural characterization Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Ponencia2020 Efecto de la incorporación de sales en la capacidad superabsorbente de matrices bioplásticas de proteína de soja Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Artículo2020 Effect of blend mixing and formulation on thermophysical properties of gluten-based plastics JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Ponencia2020 Elaboración de conservas vegetales con microencapsulación de aceite esencial de romero Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Otros2020 En el interior de los materiales superabsorbentes Portal De Realidad Extendida de la Universidad de Sevilla
Capítulo2020 Estudio de colágeno y gelatina como potenciales materias primas para ingeniería tisular La investigación de hoy, el futuro de mañana
Ponencia2020 Estudio de la anisotropía en el desarrollo de biomateriales de nanofibras obtenidos por electrohilado Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Capítulo2020 Estudio de la eliminación del plastificante en matrices proteicas de soja con zinc incorporado La investigación de hoy, el futuro de mañana
Artículo2020 Evaluation of different strengthening methods in the mechanical and functional properties of soy protein-based bioplastics JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2020 Evaluation of superabsorbent capacity of soy protein-based bioplastic matrices with incorporated fertilizer for crops JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2020 Fabrication and characterization of hydrogels based on gelatinised collagen with potential application in tissue engineering POLYMERS
Artículo2020 Functional biodegradable protein-based matrices as a potential candidate for micronutrients and water supply POLYMER ENGINEERING AND SCIENCE
Artículo2020 Green synthesis and characterization of iron oxide nanoparticles by pheonix dactylifera leaf extract and evaluation of their antioxidant activity Sustainable Chemistry and Pharmacy
Ponencia2020 Hidrogeles basados en colágeno con potencial aplicación en ingeniería de tejidos Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Artículo2020 Influencia de la composición y el procesado en andamios elaborados con gelatina y quitosano Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2020 Influencia de la temperatura de moldeo en bioplásticos a base de proteína de soja y guisante Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Ponencia2020 Mejora del proceso de incorporación de micronutrientes a matrices proteicas de soja con aplicación en horticultura Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Revisión2020 Polymer-based scaffolds for soft-tissue engineering POLYMERS
Artículo2020 Processing of biodegradable and multifunctional protein-based polymer materials for the potential controlled release of zinc and water in horticulture JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2020 Rheological approaches as a tool for the development and stability behaviour of protein-stabilized emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2020 Soy protein-based matrices with incorporated salts for use in horticulture Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2020 Syrup from common dates variety (Phoenix dactylifera L.): optimization of sugars extraction and their quantification by high performance liquid chromatography CURRENT NUTRITION & FOOD SCIENCE
Otros2020 Un vistazo a nanofibras biomédicas Portal De Realidad Extendida de la Universidad de Sevilla
Artículo2020 Use of heat treatment for the development of protein-based bioplastics Sustainable Chemistry and Pharmacy
Ponencia2020 Uso de genipina para entrecruzar biomateriales basados en colágeno y quitosano Proceedings from the 24th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Alcoy del 7 al 9 de julio de 2020.
Artículo2019 A comprehensive approach from interfacial to bulk properties of legume protein-stabilized emulsions FLUIDS
Ponencia2019 Andamios elaborados mediante electrohilado a partir de mezclas de PCL y proteína con potencial aplicación en ingeniería de tejidos Proceedings from the 23th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIII Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Málaga del 10 al 12 de julio de 2019.
Revisión2019 Application of non-invasive technologies in dry-cured ham: An overview TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
Artículo2019 Assessment of interfacial viscoelastic properties of Faba bean (Vicia faba) protein-adsorbed O/W layers as a function of pH FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Assessment of the denaturation of collagen protein concentrates using different techniques Biological Chemistry
Capítulo2019 Biomateriales: desarrollo de andamios para ingeniería de tejidos Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Artículo2019 Bioplastics based on wheat gluten processed by extrusion JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2019 Characterisation of the bioactive properties and microstructure of chickpea protein-based oil in water emulsions FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Capítulo2019 Collagen as a potential biopolymer for the production of porous matrices (scaffolds) with application in tissue engineering Materials for Biomedical Engineering: Absorbable Polymers
Capítulo2019 Creación de una red de biomateriales como recurso para promover la orientación académica y profesional de los alumnos Innovación educativa en la sociedad digital
Artículo2019 Crosslinking of hybrid scaffolds produced from collagen and chitosan INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Desarrollo de matrices bioplásticas superabsorbentes de proteína de soja con micronutriente incorporadopara su uso en horticultura Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2019 Desarrollo de matrices bioplásticas superabsorbentes de proteína de soja con zinc incorporado para horticultura Proceedings from the 23th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIII Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Málaga del 10 al 12 de julio de 2019.
Artículo2019 Development of gelatin/chitosan membranes with controlled microstructure by electrospinning IRANIAN POLYMER JOURNAL
Artículo2019 Development of pea protein bioplastics by a thermomoulding process: effect of the mixing stage JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2019 Development of superabsorbent soy protein-based bioplastic matrices with incorporated zinc for horticulture JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Capítulo2019 Evaluación de diferentes métodos de desarrollo de matrices proteicas de soja con zinc incorporado para su uso en horticultura Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Ponencia2019 Evaluación de diferentes métodos de incorporación de zinc a matrices proteicas de soja para su uso en horticultura Proceedings from the 23th International Congress on Project Engineering. Comunicaciones presentadas al XXIII Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos, celebrado en Málaga del 10 al 12 de julio de 2019.
Artículo2019 Gelatin vs collagen-based sponges: evaluation of concentration, additives and biocomposites JOURNAL OF POLYMER RESEARCH
Artículo2019 Highly porous protein-based 3D scaffolds with different collagen concentrates for potential application in tissue engineering JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Influence of the processing variables on the microstructure and properties of gelatin-based scaffolds by freeze-drying JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Capítulo2019 Influencia de gelatina sobre las propiedades de membranas de nanofibras obtenidas de polímeros sintéticos Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Artículo2019 Membrana de nanofibras procesadas mediante electrohilado con potencial uso en la encapsulacion de enzimas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2019 Modelling of drying kinetics and comparison of two processes: Forced convection drying and microwave drying of celery leaves (Apium graveolens L.) Annals of the University Dunarea de Jos of Galati, Fascicle VI: Food Technology
Artículo2019 Modelling the non-linear interfacial shear rheology behaviour of chickpea protein-adsorbed complex oil/water layers APPLIED SURFACE SCIENCE
Artículo2019 Reinforcement of soy protein-based bioplastics through addition of lignocellulose and injection molding processing conditions JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Ponencia2019 Uso de evaluación continua para incrementar la motivación del alumnado en asignaturas de Ingeniería XXVII Congreso Universitario de Innovación Educativa en las Enseñanzas Técnicas: Alcoy 17-19 de Junio de 2019 : actas
Capítulo2019 Uso de la gamificación como método para retener conceptos teóricos en ingeniería Innovación educativa en la sociedad digital
Ponencia2018 Control y estudio del proceso de emulsificación en emulsiones proteicas de aceite en agua mediante un reómetro de mezclado IV jornada de investigación y postgrado
Ponencia2018 Desarrollo de geles bioactivos basados en residuos de la industria del arroz IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Development of eco-friendly biodegradable superabsorbent materials obtained by injection moulding JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2018 Development of PVA/gelatin nanofibrous scaffolds for Tissue Engineering via electrospinning MATERIALS RESEARCH EXPRESS
Artículo2018 Development of soy protein-based matrices containing zinc as micronutrient for horticulture INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2018 Effect of pH and nanoclay content on the morphology and physicochemical properties of soy protein/montmorillonite nanocomposite obtained by extrusion COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Artículo2018 Effects of the incorporation of cantaloupe pulp in yogurt: Physicochemical, phytochemical and rheological properties FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2018 Faba bean protein flour obtained by densification: A sustainable method to develop protein concentrates with food applications LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2018 Influence of pH value on microstructure of oil-in-water emulsions stabilized by chickpea protein flour FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2018 Metodología participativa mediante foros de discusión: de la prensa al aula Etica Net
Artículo2018 Participatory Methods in Discussion Forums: From press to classroom ETIC NET-REVISTA CIENTIFICA ELECTRONICA DE EDUCACION Y COMUNICACION EN LA SOCIEDAD DEL CONOCIMIENTO
Artículo2018 The effect of carboxyl group content on water uptake capacity and tensile properties of functionalized soy protein-based superabsorbent plastics JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Ponencia2018 Uso de biopolímeros para la elaboración de andamios con aplicación en ingeniería tisular IV jornada de investigación y postgrado
Ponencia2017 Aplicación de distintas metodologías en la docencia en ingeniería Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Ponencia2017 Aprendizaje de enseñanzas técnicas mediante técnicas cooperativas: uso de metodologías participativas para el desarrollo metacognitivo Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Ponencia2017 Creación de una red docente-investigadora (politec-biomat) Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Artículo2017 Development of pea protein-based bioplastics with antimicrobial properties JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2017 Development of protein-based bioplastics modified with different additives JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2017 Development of thermally processed bioactive pea protein gels: Evaluation of mechanical and antioxidant properties FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2017 Effects of Whitening Agents and Frozen Storage on the Quality of Sardine (Sardina pilchardus) Surimi: Physicochemical and Mechanical Properties JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY
Artículo2017 Emulsification process controlled by a mixer type rheometer in O/W protein-based emulsions LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2017 Evaluation of the injection moulding conditions in soy/nanoclay based composites EUROPEAN POLYMER JOURNAL
Ponencia2017 Foros de discusión como metodología participativa para la adquisición de competencias Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Artículo2017 Influence of pH and Xanthan Gum on long-term stability of crayfish-based emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2017 Influence of Transglutaminase (TGase) Enzyme on Mechanical and Bioactive Properties of Crayfish Protein Gels FOOD BIOPHYSICS
Artículo2017 Natural superabsorbent plastic materials based on a functionalized soy protein POLYMER TESTING
Artículo2017 Physicochemical, microstructure and bioactive characterization of gels made from crayfish protein FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2017 Production and Characterization of Bioplastics Obtained by Injection Moulding of Various Protein Systems JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2017 Rheological and Microstructural Study of Wheat Doughs Partially Replaced with Mesquite Flour (Prosopis alba) and Added with Transglutaminase FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
Artículo2017 Rheological properties and antioxidant activity of protein gels-like systems made from crayfish concentrate and hydrolysates FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2017 Use of a mixer-type rheometer for predicting the stability of O/W protein-based emulsions LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2017 Valorization of wastes and by-products from Red-crayfish industry based on their protein content The ibero-american journal of rheology
Artículo2017 Viscoelastic properties, microstructure and stability of high-oleic O/W emulsions stabilised by crayfish protein concentrate and xanthan gum FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2016 A natural-based polymeric hydrogel based on functionalized soy protein EUROPEAN POLYMER JOURNAL
Artículo2016 Characterization of pea protein-based bioplastics processed by injection moulding FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2016 Competencias en Trabajos Fin de Grado: desarrollo y evaluación Revista Iberoamericana de Educación
Ponencia2016 Desarrollo de materiales superabsorbentes biodegradables procesados a partir de subproductos agroindustriales III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Development and evaluation of rheological and bioactive properties of rice protein-based gels JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Artículo2016 Development of rice protein bio-based plastic materials processed by injection molding INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2016 Effect of the injection moulding processing conditions on the development of pea protein-based bioplastics JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Emulsifying properties of legume proteins at acidic conditions: Effect of protein concentration and ionic strength LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2016 Enhancement of the gelling properties of sardine surimi with transglutaminase and optimization of its activity using response surface methodology Journal of Food Processing & Technology
Artículo2016 Influence of collagen concentration and glutaraldehyde on collagen-based scaffold properties JOURNAL OF BIOMEDICAL MATERIALS RESEARCH PART A
Artículo2016 Influence of sorbitol on mechanical and physico-chemical properties of soy protein-based bioplastics processed by injection molding POLIMEROS-CIENCIA E TECNOLOGIA
Artículo2016 Interfacial properties of highly soluble crayfish protein derivatives COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2016 Microstructural, mechanical, and histological evaluation of modified alginate-based scaffolds JOURNAL OF BIOMEDICAL MATERIALS RESEARCH PART A
Ponencia2016 O-TII.3_24 Development of collagen-based scaffolds with application in tissue engineering Avances en materiales poliméricos: XIV Reunión del Grupo Especializado de Polímeros (GEP) de la RSEQ y RSEF
Ponencia2016 P-TII.13_28 Membranas de nanofribras mediante electrohilado de disoluciones de proteína y PVA Avances en materiales poliméricos: XIV Reunión del Grupo Especializado de Polímeros (GEP) de la RSEQ y RSEF
Artículo2016 Pea, Chickpea and Lentil Protein Isolates: Physicochemical Characterization and Emulsifying Propertiesu FOOD BIOPHYSICS
Artículo2016 PVA-based electrospun nanofiber mats of potential use in active packaging International Journal of Environmental & Agriculture Research
Artículo2015 Características mecánicas de uñas acrílicas en el toque de guitarra Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2015 Correlation of fatty acid composition of virgin olive oil with thermal and physical properties EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2015 Development of crayfish bio-based plastic materials processed by small-scale injection moulding JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2015 Development of crayfish protein-PCL biocomposite material processed by injection moulding COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Ponencia2015 Empleo de metodologías participativas y prácticas de laboratorio como herramientas para el desarrollo de competencias FECIES 2015
Artículo2014 Development of albumen/soy biobased plastic materials processed by injection molding JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2014 Development of new albumen based biocomposites formulations by injection moulding using chitosan as physicochemical modifier additive COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Artículo2014 Effect of aldehydes on thermomechanical properties of gluten-based bioplastics FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2014 Influence of protein concentration on the properties of crayfish protein isolated gels INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
Ponencia2014 Rheological and mechanical behaviour of PCL-Crayfish composites processed by injection moulding 16th European Conference on Composite Materials, ECCM 2014
Artículo2014 Thermo-mechanical and hydrophilic properties of polysaccharide/gluten-based bioplastics CARBOHYDRATE POLYMERS
Artículo2013 Formulation and processing of virgin and recycled polyolefin/oil blends for the development of lubricating greases JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2013 Interfacial behaviour of crayfish protein isolate FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2013 Interfacial properties of crayfish protein isolate/chitosan mixed films FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2012 Influence of the addition of a polysaccharide to protein-based biodegradable polymeric materials processed by a thermomechanical procedure GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Artículo2012 Interfacial and emulsifying behaviour of rice protein concentrate FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2012 Interfacial behaviour of chitosan and crayfish protein isolate mixed films GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Ponencia2012 Materiales poliméricos biodegradables a partir de mezclas de gluten, aldehído y plastificante Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Artículo2011 Crayfish protein isolated gels. A study of pH influence FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2011 Definición de contenidos en las asignaturas relacionadas con robótica para el grado y posgrado de informática IX Jornades de xarxes d'investigació en docència universitària: Disseny de bones pràctiques docents en el context actual
Ponencia2011 Evaluación de la competencia trabajo en equipo mediante el uso de rúbricas XIX Congreso Universitario de Innovación Educativa en las enseñanzas Técnicas: Libro de Resúmenes
Artículo2011 Interfacial and emulsifying behaviour of crayfish protein isolate LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2011 Interfacial and Oil/Water Emulsions Characterization of Potato Protein Isolates JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Wheat gluten-based materials plasticised with glycerol and water by thermoplastic mixing and thermomoulding JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2010 Temperature and pH as factors influencing droplet size distribution and linear viscoelasticity of O/W emulsions stabilised by soy and gluten proteins FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2009 Application of thermal treatments to enhance gel strength and stability of highly concentrated crayfish-based emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2009 Influence of pH on linear viscoelasticity and droplet size distribution of highly concentrated O/W crayfish flour-based emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2009 Linear viscoelasticity and microstructure of heat-induced crayfish protein isolate gels FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2008 Composition and structure of carob (Ceratonia siliqua L.) germ proteins FOOD CHEMISTRY
Ponencia2008 Effect of thermal treatments and ph modification on the rheological properties of OAV emulsions stabilised by food proteins Gums and Stabilisers for the Food Industry 14
Artículo2008 Estudio reológico y microestructural de emulsiones concentradas de aceite de girasol en agua estabilizadas con proteínas agroalimentarias GRASAS Y ACEITES
Artículo2008 Linear and non-linear viscoelasticity of emulsions containing carob protein as emulsifier JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2008 Rheology and droplet size distribution of emulsions stabilized by crayfish flour FOOD HYDROCOLLOIDS
Capítulo2007 Influencia del proceso de elaboración en la formación de aminas biógenas en cervezas Homenaje al profesor don Fermín Capitán: Investigación actual de la Escuela Analítica de Granada
Artículo2005 Evolución de geomembranas sintéticas a base de PVC, HD-PE y EPDM en la impermeabilización de embalses Revista de plásticos modernos: Ciencia y tecnología de polímeros

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/09/2022 31/08/2025 Responsable Desarrollo de materiales absorbentes innovadores y sostenibles para aplicaciones biosanitarias y hortícolas (PID2021-124294OB-C21) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
05/10/2021 31/03/2023 Investigador/a Encapsulación de ingredientes alimentarios bioactivos en emulsiones múltiples para el control de su bioaccesibilidad (BionanoWOW) (P20_01046) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)
01/01/2019 30/09/2022 Investigador/a Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Innovadores, Sostenibles y de Valor Añadido a partir de Biorresiduos (RTI2018-097100-B-C21) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional)
01/10/2007 04/10/2010 Investigador/a Estudio de la funcionalidad y bioactividad de derivados proteicos de origen vegetal como vías de aprovechamiento de subproductos agroalimentarios (AGL2007-65709) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
06/07/2011 30/04/2016 Investigador/a Valorización de Subproductos y Residuos de la Industria del Cangrejo Rojo en Base a su Contenido Proteico (P10-TEP-6134) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
01/01/2016 31/12/2019 Investigador/a Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Biodegradables Procesados a partir de Subproductos Agroindustriales (CTQ2015-71164-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
03/02/2010 03/08/2013 Investigador/a Aprovechamiento y Valorización de Residuos Industriales Agroalimentarios de Cangrejo Procambarus Clarkii de Marismas del Guadalquivir por Transformación en Quitosano y Derivados de Alto Valor Añadido (P09-AGR-4597) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Formulación y Procesado de Matrices Bioactivas para Liberación de Biocidas (MAT2011-29275-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
04/05/2009 31/12/2010 Investigador/a Estudio científico y desarrollo de un prototipo para la detección automática y cuantificación de mastitis subclínica en granjas lecheras (CIT-060000-2009-002) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/10/2022 30/09/2025 Investigador/a Thermal Hydrolysis & Thermophilic digestion (Therm2) (CPP-2021-008678) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2011 31/12/2011 Investigador/a Desarrollo de Bioplásticos Hidrofílicos para Materiales Absorbentes y con Capacidad de Liberación Controlada (MAT2010-21404-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
11/11/2019 11/12/2019 Responsable Procesado y caracterización de bioplásticos procedentes de residuos agroalimentarios (3710/0693) Universidad Nacional Autónoma de Honduras (UNAH) (Desconocido)
08/04/2019 28/10/2019 Responsable Estudio de propiedades mecánicas de pistas de hielo sintético (3556/0693) EXTRAICE, S.L. (Desconocido)
30/04/2018 29/05/2018 Responsable Desarrollo de protocolos para caracterización reológica de muestras de queso crema (3322/0693) INNOLACT, S.L. (Desconocido)
17/12/2018 16/01/2019 Responsable Desarrollo de protocolos para caracterización reológica de muestras de derivados lácteos (3477/0693) INNOLACT, S.L. (Desconocido)
08/03/2010 07/09/2010 Investigador/a Estudio reológico de suspensiones concentradas procedentes de un proceso de extracción de cobre para la empresa Cobre Las Cruces, S.A. (0724/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Desconocido)
02/05/2017 01/06/2017 Investigador/a Estudio reológico de muestras de lechada de cal (3044/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Desconocido)
25/07/2017 24/07/2019 Investigador/a Desarrollo de nuevos materiales filtrantes basados en maniobras biodegradables (BIOFILTER) (3128/0345) Andaluza de Filtros, S.L. (ANDEFIL) (Desconocido)
15/10/2020 30/11/2021 Responsable EUROSAN Asistencia Técnica al Programa: "Seguridad Alimentaria, Nutrición y Resiliencia en el Corredor Seco" (3960/0693) Agriconsulting Europe Ltd (Desconocido)
01/09/2022 31/01/2023 Responsable "Impresión 3D por Ingeniería Tisular de injertos vasculares (3DVascular-Print)" (4567/0693) FISEVI, Fundación Pública Andaluza para la Gestión de Investigación de Sevilla (Desconocido)
25/10/2011 24/10/2013 Investigador/a MESTEC: Monitorización de la estabilidad de salsas de mesa. (1577/0345) MORENO, S.A. (Desconocido)
01/05/2011 30/11/2012 Investigador/a Estudio de propiedades reológicas y fisioquímicas de muestras (suspensiones y disoluciones) procedentes de la empresa Cobre las Cruces, S.A. (1736/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Desconocido)
07/10/2014 06/11/2014 Investigador/a Caracterización de muestras de un proceso de obtención de combustible a partir de plástico reciclado. (2352/0345) Plastic Energy, S.L. (Desconocido)
05/06/2019 04/08/2019 Investigador/a Estudio reológico y microestructural de emulsiones consméticas (3619/0997) IZBA Nature, S.L. (Desconocido)
02/09/2024 01/12/2024 Responsable Eco-Friendly Membranes for Moisture Collection (5209/0693) Waste S to Water (Desconocido)
23/07/2024 22/07/2025 Investigador/a Análisis de isoprenoides en tomates obtenidos mediante nuevos enfoques agrosostenibles (5208/0387) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Estación Experimental del Zaidín) (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
05/05/2010 30/09/2010 Investigador/a Estrategia para dinamizar la promoción de transferencia tecnológica del Grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Fluidos Complejos (OTR2010-PC23) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
16/03/2009 16/06/2009 Investigador/a Aprovechamiento y valorización de residuos agroalimentarios de cangrejo procambarus clarkii de marismas del Guadalquivir por transformación en quitosano y derivados de alto valor añadido (OTRI/08-FCIE48) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
01/06/2011 30/09/2011 Responsable Estancias de movilidad en el extranjero (JC2010-0117) Ministerio de Educación (Nacional)
28/06/2011 01/07/2011 Responsable The Food Hydrocolloids Trust. 16th Gums & Stabilisiers for the Food Industry Conference. Lugar y fecha: Wageningen (Holanda), del 28 de Junio al 1 de Julio de 2011 (PP2011-06-056) Universidad de Sevilla (Local)
01/01/2020 31/12/2020 Responsable Ayudas para el uso de los Servicios Generales de Investigación (PPI569/2020) Universidad de Sevilla (Local)