Calidad y Bioactividad de Alimentos Vegetales y Fermentados - Prisma - Unidad de Bibliometría

Calidad y Bioactividad de Alimentos Vegetales y Fermentados - AGR-167 (Calidad y Bioactividad de Alimentos Vegetales y Fermentados)

Tipo de colectivo: Grupo de investigación
Estado: Grupo definitivo
Ámbito: Andalucía
Instituciones: Universidad de Sevilla
Fecha de creación: 01/01/1995

Investiga en

Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 A comparative study of fluorescence and Raman spectroscopy for discrimination of virgin olive oil categories: Chemometric approaches and evaluation against other techniques FOOD CONTROL
Artículo2024 A consortium of different Saccharomyces species enhances the content of bioactive tryptophan-derived compounds in wine fermentations INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
Artículo2024 Approaching study on the relationship between Saccharomyces cerevisiae production of tyrosol, hydroxytyrosol, and melatonin with volatile compounds in fermented must FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
Artículo2024 Chemical Characterization of Sauvignon Blanc Wines from Three Cold-Climate-Growing Areas of Chile FOODS
Artículo2024 Commercial wine yeast nitrogen requirement influences the production of secondary metabolites (aroma, hydroxytyrosol, melatonin and other bioactives) during alcoholic fermentation INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
Artículo2024 Could the aroma of spices produce a cross-modal enhancement of food saltiness and contribute to reducing salt intake? JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Capítulo2024 Desarrollo de competencias transversales en el ámbito universitario: seguimiento y certificación en el Colegio mayor Hernando Colón Enseñanza e innovación educativa en el ámbito universitario
Artículo2024 From tyrosine to hydroxytyrosol: a pathway involving biologically active compounds and their determination in wines by ultra performance liquid chromatography with mass spectrometry. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2024 Hydroxytyrosol and Parkinson’s disease: protective actions against alpha-synuclein toxicity NEURAL REGENERATION RESEARCH
Artículo2024 In vitro study of the blood-brain barrier transport of bioactives from Mediterranean foods FOOD & FUNCTION
Capítulo2024 Motivación estudiantil a través del papel del profesional farmaceútico en la industria alimentaria Enseñanza e innovación educativa en el ámbito universitario
Artículo2024 The Production of Bioactive Hydroxytyrosol in Fermented Beverages: The Role of Must Composition and a Genetically Modified Yeast Strain FERMENTATION-BASEL
Artículo2024 Under-vine Zulla cover crop: Effect on glycosidic aroma precursors of Vitis vinifera L. cv Syrah musts SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2024 Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines MICROCHEMICAL JOURNAL
Artículo2024 Volatile biomarkers of Gram-positive bacteria of clinical relevance as a tool for infection diagnosis. INTERNATIONAL MICROBIOLOGY
Artículo2023 Antarctic Soil Yeasts with Fermentative Capacity and Potential for the Wine Industry FOODS
Capítulo2023 Cancer: carcinogenic substances in food Encyclopedia of Human Nutrition: Volume 1-4, Fourth Edition
Artículo2023 Comparing the potential of IR-spectroscopic techniques to gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry for classifying virgin olive oil categories Food Chemistry: X
Artículo2023 Contribution of specific volatile markers to green and ripe fruity attributes in extra virgin olive oils studied with three analytical methods FOOD CHEMISTRY
Artículo2023 Detection of Mycobacterium tuberculosis complex field infections in cattle using fecal volatile organic compound analysis through gas chromatography-ion mobility spectrometry combined with chemometrics. MICROBIOLOGY SPECTRUM
Artículo2023 Determination of volatile compounds for the differentiation of PDO fortified wines with different ageing methods as a tool for controlling their authenticity FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2023 Effect of chemotherapy on urinary volatile biomarkers for lung cancer by HS-SPME-GC-MS and chemometrics. Thoracic Cancer
Artículo2023 FarmaEscape El Retorno: el empleo de una Escape Room como herramienta de aprendizaje en los estudios de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla RESCIFAR Revista Española de Ciencias Farmacéuticas
Artículo2023 Feasibility of using volatile urine fingerprints for the differentiation of sexually transmitted infections APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Artículo2023 Fecal volatile organic compounds and microbiota associated with the progression of cognitive impairment in Alzheimer’s disease INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
Artículo2023 Feed Supplementation Detection during the Last Productive Stage of the Acorn-Fed Iberian Pig through a Faecal Volatilome Analysis. Animals
Ponencia2023 First identification of methyl benzoate and methyl salicylate as major volatile compounds in the floral scent of alstroemeria Acta Horticulturae
Artículo2023 How Chemometrics Revives the UV-Vis Spectroscopy Applications as an Analytical Sensor for Spectralprint (Nontargeted) Analysis Chemosensors
Artículo2023 Hydroxytyrosol and dopamine metabolites: Anti-aggregative effect and neuroprotective activity against α-synuclein-induced toxicity FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
Artículo2023 Iberian dry-cured ham sliced: Influence of vacuum packaging on volatile profile during chill-storage Food Packaging and Shelf Life
Artículo2023 Identification of volatile biomarkers of Trichomonas vaginalis infection in vaginal discharge and urine APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Artículo2023 Phenolic, polysaccharides composition, and texture properties during ripening and storage time of new table grape cultivars in Chile Plants
Artículo2022 A non-destructive sampling method for food authentication using gas chromatography coupled to mass spectrometry or ion mobility spectrometry FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 Anti-VEGF effect of bioactive indolic compounds and hydroxytyrosol metabolites FOODS
Artículo2022 Chemical and sensorial characterization of scented and non-scented alstroemeria hybrids Horticulturae
Artículo2022 Chiroptical and potential in vitro anti-inflammatory properties of viniferin stereoisomers from grapevine (Vitis vinifera L.) FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 Combined effects of the vessel type and bottle closure during Chilean Sauvignon Blanc wine storage over its volatile profile FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2022 Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Revisión2022 Hydroxytyrosol in foods: analysis, food sources, EU dietary intake, and potential uses FOODS
Artículo2022 Impact of Zulla cover crop in vineyard on the musts volatile profile of Vitis vinifera L. cv Syrah FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2022 Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2022 Influence of the washing process and the time of fruit harvesting throughout the day on quality and chemosensory profile of organic extra virgin olive oils FOODS
Artículo2022 Isotopic labelling-based analysis elucidates biosynthesis pathways in Saccharomyces cerevisiae for Melatonin, Serotonin and Hydroxytyrosol formation FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 Microwave-assisted maceration and stems addition in Bonarda grapes: Effects on wine chemical composition over two vintages FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Capítulo2022 Novel extraction methods of anthocyanins from plums, plum products, and by-products Handbook of Plum Fruit: Production, Postharvest Science, and Processing Technology
Artículo2022 Oxyresveratrol and gnetol glucuronide metabolites: chemical production, structural identification, metabolism by human and rat liver fractions, and JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 SAlBi educa (Tailored Nutrition App for Improving Dietary Habits): Initial Evaluation of Usability Frontiers in Nutrition
Artículo2022 Short-Term Pilot Study to Evaluate the Impact of Salbi Educa Nutrition App in Macronutrients Intake and Adherence to the Mediterranean Diet: Randomized Controlled Trial NUTRIENTS
Artículo2022 The diversity of effects of yeast derivatives during sparkling wine aging FOOD CHEMISTRY
Artículo2022 Volatile compounds from in vitro metabolism of seven Listeria monocytogenes isolates belonging to different clonal complexes JOURNAL OF MEDICAL MICROBIOLOGY
Artículo2021 Authentication of the Montanera Period on Carcasses of Iberian Pigs by Using Analytical Techniques and Chemometric Analyses Animals
Capítulo2021 Blueberry anthocyanins: profile, metabolism, and biological activity Blueberries: Nutrition, Consumption and Health
Artículo2021 Chemical and physical implications of the use of alternative vessels to oak barrels during the production of white wines MOLECULES
Artículo2021 Chemical, physical, and sensory effects of the use of bentonite at different stages of the production of traditional sparkling wines FOODS
Artículo2021 Combined effects of sulfur dioxide, glutathione and light exposure on the conservation of bottled Sauvignon blanc FOOD CHEMISTRY
Artículo2021 Comprehensive Characterization and Volatile Profile of Cactus Pear Fruits from Six Different Species and Cultivars ACS Food Science and Technology
Revisión2021 Data handling in data fusion: Methodologies and applications TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
Artículo2021 Delineating the extra-virgin olive oil aroma blueprint by multiple headspace solid phase microextraction and differential-flow modulated comprehensive two-dimensional gas chromatography JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo2021 Diagnostic utility of fecal calprotectin in chronic diarrhea of bacterial etiology in pediatric patients Enfermedades infecciosas y microbiología clínica
Artículo2021 Efecto del depósito utilizado durante la fermentación y la crianza sobre lías de vinos blancos ACE: Revista de enología
Capítulo2021 Effect of processing on the bioactivity of blueberries anthocyanins Blueberries: Nutrition, Consumption and Health
Revisión2021 Evidences of hydroxytyrosol as an anti-inflammatory agent in Parkinson's disease: insights into the mechanisms of action NEURAL REGENERATION RESEARCH
Artículo2021 Feasibility of a rapid and non-destructive methodology for the study and discrimination of pine nuts using near-infrared hyperspectral analysis and chemometrics FOOD CONTROL
Artículo2021 Influence of irrigation modalities (irrigation management and dryland), fruit ripening, and cultivation modality (organic and conventional) on quality and chemosensory profile of hojiblanca and picual extra virgin olive oils EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2021 Native Chilean berries preservation and in vitro studies of a polyphenol highly antioxidant extract from maqui as a potential agent against inflammatory diseases ANTIOXIDANTS
Artículo2021 Polyphenolic characterization of merlot, tannat and syrah skin extracts at different degrees of maturity and anti-inflammatory potential in RAW 264.7 cells FOODS
Artículo2021 Relating starter cultures to volatile profile and potential markers in green Spanish-style table olives by compositional data analysis Food Microbiology
Revisión2021 Spectralprint techniques for wine and vinegar characterization, authentication and quality control: advances and projections TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
Artículo2021 Stilbenes at low micromolar concentrations mitigate the NO, TNF-α, IL-1β and ROS production in LPS-stimulated murine macrophages Journal of Biologically Active Products from Nature
Revisión2021 Stilbenes in grape berries and wine and their potential role as anti-obesity agents: A review TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
Artículo2021 Vinegarscan: a computer tool based on ultraviolet spectroscopy for a rapid authentication of wine vinegars Chemosensors
Artículo2020 Anthocyanins in blueberries grown in hot climate exert strong antioxidant activity and may be effective against urinary tract bacteria ANTIOXIDANTS
Artículo2020 Assessment of UV–visible spectroscopy as a useful tool for determining grape-must caramel in high-quality wine and balsamic vinegars FOOD CHEMISTRY
Capítulo2020 Chapter 5: Biogenic Amines in Non-fermented Food Food Chemistry, Function and Analysis
Artículo2020 Characterization of the aroma profile and key odorants of the Spanish PDO wine vinegars FOOD CHEMISTRY
Artículo2020 Chemical hazards in grapes and wine, climate change and challenges to face FOOD CHEMISTRY
Artículo2020 Chemical, physical, and sensory attributes of Sauvignon blanc wine fermented in different kinds of vessels INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
Capítulo2020 Chemometrics and Food Traceability Comprehensive Foodomics
Artículo2020 Comparison of the novel thin film-solid phase microextraction and sorptive extraction methods for Picual and Hojiblanca olive oil volatile fraction analysis in headspace FOODS
Artículo2020 Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2020 Floral scent evaluation of three cut flowers through sensorial and gas chromatography analysis Agronomy
Artículo2020 Hydroxytyrosol decreases lps-and α-synuclein-induced microglial activation in vitro ANTIOXIDANTS
Artículo2020 Impact of berry size at harvest on red wine composition: a winemaker's approach JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Capítulo2020 Microglia-mediated neuroinflammation and Mediterranean diet The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach
Artículo2020 Multi-level data fusion strategies for modeling three-way electrophoresis capillary and fluorescence arrays enhancing geographical and grape variety classification of wines ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2020 New insights into the exploitation of vitis vinifera l. Cv. aglianico leaf extracts for nutraceutical purposes ANTIOXIDANTS
Artículo2020 Occurrence of melatonin and indolic compounds derived from L-tryptophan yeast metabolism in fermented wort and commercial beers FOOD CHEMISTRY
Artículo2020 Resveratrol transformation in red wine after heat treatment FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2020 Ripening and storage time effects on the aromatic profile of new table grape cultivars in Chile MOLECULES
Artículo2020 Sensory and spectroscopic characterization of Argentinean wine and balsamic vinegars: A comparative study with European vinegars FOOD CHEMISTRY
Capítulo2020 Strawberry VALORIZATION OF FRUIT PROCESSING BY-PRODUCTS
Artículo2020 Volatile metabolites produced by different flor yeast strains during wine biological ageing FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2020 α-Glucosidase Inhibitory Activity of Tannat Grape Phenolic Extracts in Relation to Their Ripening Stages BIOMOLECULES
Artículo2019 A comparative study of the volatile profile of wine vinegars with protected designation of origin by headspace stir bar sorptive extraction FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2019 Anti-VEGF signalling mechanism in HUVECs by melatonin, serotonin, hydroxytyrosol and other bioactive compounds NUTRIENTS
Artículo2019 Application of hierarchical classification models and reliability estimation by bootstrapping, for authentication and discrimination of wine vinegars by UV–vis spectroscopy CHEMOMETRICS AND INTELLIGENT LABORATORY SYSTEMS
Artículo2019 Chondroprotective Properties of Human-Enriched Serum Following Polyphenol Extract Absorption: Results from an Exploratory Clinical Trial NUTRIENTS
Artículo2019 Comparative study of the volatile organic compounds of four strawberry cultivars and it relation to alcohol acyltransferase enzymatic activity SCIENTIA HORTICULTURAE
Artículo2019 Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars TALANTA
Artículo2019 Deciphering the melatonin metabolism in Saccharomyces cerevisiae by the bioconversion of related metabolites JOURNAL OF PINEAL RESEARCH
Artículo2019 Efficiency of three intracellular extraction methods in the determination of metabolites related to tryptophan and tyrosine in winemaking yeast's metabolism by LC-HRMS FOOD CHEMISTRY
Ponencia2019 El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia IN-RED 2019: V Congreso de Innovación Educativa y Docencia en Red
Artículo2019 Evaluation of Yeast Derivative Products Developed as an Alternative to Lees: The Effect on the Polysaccharide, Phenolic and Volatile Content, and Colour and Astringency of Red Wines MOLECULES
Corrección2019 Evaluation of Yeast Derivative Products Developed as an Alternative to Lees: The Effect on the Polysaccharide, Phenolic and Volatile Content, and Colour and Astringency of Red Wines (vol 24, 1478, 2019) MOLECULES
Artículo2019 Excitation-emission fluorescence as a tool to assess the presence of grape-must caramel in PDO wine vinegars FOOD CHEMISTRY
Revisión2019 Hydroxytyrosol protects from aging process via AMPK and autophagy; a review of its effects on cancer, metabolic syndrome, osteoporosis, immune-mediated and neurodegenerative diseases PHARMACOLOGICAL RESEARCH
Artículo2019 Identification of volatile biomarkers of Giardia duodenalis infection in children with persistent diarrhoea PARASITOLOGY RESEARCH
Artículo2019 Impact of closure type and storage temperature on chemical and sensory composition of Malbec wines (Mendoza, Argentina) during aging in bottle FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Ponencia2019 Implementacion de una escape room multidisciplinar como herramienta de aprendizaje en la Facultad de Farmacia: Farmaescape Evaluación de la calidad de la investigación y de la educación superior: XVI FECIES. Libro de actas
Artículo2019 Influence of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans co-inoculation on volatile profile in fermentations of a must with a high sugar content FOOD CHEMISTRY
Artículo2019 Inhibition of VEGFR-2 Phosphorylation and Effects on Downstream Signaling Pathways in Cultivated Human Endothelial Cells by Stilbenes from Vitis Spp JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2019 Intracellular biosynthesis of melatonin and other indolic compounds in Saccharomyces and non-Saccharomyces wine yeasts EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Lactic Acid Bacteria and Yeast Inocula Modulate the Volatile Profile of Spanish-Style Green Table Olive Fermentations FOODS
Artículo2019 Melatonin, protocatechuic acid and hydroxytyrosol effects on vitagenes system against alpha-synuclein toxicity FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
Artículo2019 Molecular and morphological characterization of new interspecific hybrids of alstroemeria originated from A. caryophylleae scented lines EUPHYTICA
Artículo2019 Palm oil on the edge NUTRIENTS
Artículo2019 Risk assessment methodologies in the field of contaminants, food contact materials, technological ingredients and nutritional risks EFSA JOURNAL
Artículo2019 Saccharomyces cerevisiae and Torulaspora delbrueckii Intra- and Extra-Cellular Aromatic Amino Acids Metabolism JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2019 Study of the changes in volatile compounds, aroma and sensory attributes during the production process of sparkling wine by traditional method FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2019 Time course of l-tryptophan metabolites when fermenting natural grape musts: effect of inoculation treatments and cultivar on the occurrence of melatonin and related indolic compounds AUSTRALIAN JOURNAL OF GRAPE AND WINE RESEARCH
Artículo2018 A viability study of C-O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2018 Author's Perspectives on Their Highly Cited Papers Published in Foodborne Pathogens and Disease FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE
Artículo2018 Determination of hydroxytyrosol produced by winemaking yeasts during alcoholic fermentation using a validated UHPLC-HRMS method FOOD CHEMISTRY
Artículo2018 Different application dosages of a specific inactivated dry yeast (SIDY): effect on the polysaccharides, phenolic and volatile contents and color of Sauvignon blanc wines JOURNAL INTERNATIONAL DES SCIENCES DE LA VIGNE ET DU VIN
Artículo2018 Effectiveness of Fibers from “Cabernet Sauvignon” (Vitis vinifera) Pomace as Fining Agents for Red Wines JOURNAL OF FOOD QUALITY
Artículo2018 In Vitro Effects of Serotonin, Melatonin, and Other Related Indole Compounds on Amyloid-beta Kinetics and Neuroprotection MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Ponencia2018 Influence of different types of vineyard pruning on the volatile profiles ofseveral grape varieties Abstracts Book: International Congress on Grapevine and Wine Sciences
Artículo2018 NIR spectroscopy and chemometrics for the typification of Spanish wine vinegars with a protected designation of origin FOOD CONTROL
Ponencia2018 Patógenos emergentes de interés alimentario y gestión de riesgos Nuevas tendencias en microbiología de alimentos: XXI Congreso Nacional de Microbiología de los Alimentos, Tarragona 2018
Revisión2018 Phenolic Compounds Characteristic of the Mediterranean Diet in Mitigating Microglia-Mediated Neuroinflammation FRONTIERS IN CELLULAR NEUROSCIENCE
Artículo2018 Protective effects of hydroxytyrosol against alpha-synuclein toxicity on PC12 cells and fibril formation FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
Corrección2018 Protective effects of hydroxytyrosol against alpha-synuclein toxicity on PC12 cells and fibril formation (vol 120, pg 41, 2018) FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
Artículo2018 Sampling methods for the study of volatile profile of PDO wine vinegars. A comparison using multivariate data analysis FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2018 Tissular Distribution and Metabolism of trans-epsilon-Viniferin after Intraperitoneal Injection in Rat NUTRIENTS
Artículo2018 Water stress and ripeness effects on the volatile composition of Cabernet Sauvignon wines JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2017 ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories FOOD CONTROL
Artículo2017 Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics FOOD CHEMISTRY
Artículo2017 Comparative assessment of software for non-targeted data analysis in the study of volatile fingerprint changes during storage of a strawberry beverage JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo2017 Consumer acceptance of new strawberry vinegars by preference mapping INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
Artículo2017 Effect of gluconic acid submerged fermentation of strawberry puree on amino acids and biogenic amines profile JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Artículo2017 Elemental characterisation of Andalusian wine vinegars with protected designation of origin by ICP-OES and chemometric approach FOOD CONTROL
Artículo2017 Evaluation of biogenic amines profile in opened wine bottles: Effect of storage conditions JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Artículo2017 Influence of Fermentation Process on the Anthocyanin Composition of Wine and Vinegar Elaborated from Strawberry JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Artículo2017 Influence of Maturity and Vineyard Location on Free and Bound Aroma Compounds of Grapes from the Pais Cultivar South african journal of enology and viticulture
Artículo2017 Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds NUTRIENTS
Resumen congreso2017 Involvement of caspase-8 in microglial activation mediated by B-amyloid GLIA
Artículo2017 Location Effects on the Aromatic Composition of Monovarietal cv. Carignan Wines AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE
Artículo2017 Melatonin and derived L-tryptophan metabolites produced during alcoholic fermentation by different wine yeast strains FOOD CHEMISTRY
Capítulo2017 Metabolism of serotonin and melatonin in yeast Serotonin and Melatonin: Their Functional Role in Plants, Food, Phytomedicine, and Human Health
Artículo2017 Monitoring volatile compounds production throughout fermentation by Saccharomyces and non-Saccharomyces strains using headspace sorptive extraction JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
Artículo2017 The smartphone as an economical and reliable tool for monitoring the browning process in sparkling wine Computers and Electronics in Agriculture
Capítulo2017 Vinegars and Other Fermented Condiments FERMENTED FOODS IN HEALTH AND DISEASE PREVENTION
Artículo2016 A comparative study on aromatic profiles of strawberry vinegars obtained using different conditions in the production process FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Changes in orange juice (poly)phenol composition induced by controlled alcoholic fermentation Analytical Methods
Artículo2016 Determination of Nonanthocyanin Phenolic Compounds Using High Resolution Mass Spectrometry (UHPLC-Orbitrap-MS/MS) and Impact of Storage Conditions in a Beverage Made from Strawberry by Fermentation JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Differential ecological traits of two Phlebotomus sergenti mitochondrial lineages in southwestern Europe and their epidemiological implications TROPICAL MEDICINE & INTERNATIONAL HEALTH
Artículo2016 Effects of gluconic and alcoholic fermentation on anthocyanin composition and antioxidant activity of beverages made from strawberry LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2016 Evaluación de menús ofertados en comedores escolares: Comparación entre colegios públicos, privados y concertados REVISTA DE NUTRICAO-BRAZILIAN JOURNAL OF NUTRITION
Artículo2016 Fluorescence excitation-emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Influence of storage conditions on the anthocyanin profile and colour of an innovative beverage elaborated by gluconic fermentation of strawberry JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS
Capítulo2016 La seguridad en el producto: inocuidad y calidad nutricional y sensorial El sistema alimentario: globalización, sostenibilidad, seguridad y cultura alimentaria
Revisión2016 Melatonin and Other Tryptophan Metabolites Produced by Yeasts: Implications in Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases FRONTIERS IN MICROBIOLOGY
Artículo2016 Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: Adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas NUTRICION HOSPITALARIA
Artículo2016 Protocatechuic Acid: Inhibition of Fibril Formation, Destabilization of Preformed Fibrils of Amyloid-beta and alpha-Synuclein, and Neuroprotection JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2016 Quality control and determination of melatonin in food supplements JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Revisión2016 Recent developments in the analysis of musty odour compounds in water and wine: A review JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Revisión2016 Recent trends in the determination of biogenic amines in fermented beverages - A review ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2016 Validation of an Analytical Method to Determine Melatonin and Compounds Related to l-Tryptophan Metabolism Using UHPLC/HRMS FOOD ANALYTICAL METHODS
Artículo2016 Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction FOOD CHEMISTRY
Artículo2015 Changes on free amino acids during the alcoholic fermentation of strawberry and persimmon INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2015 Composition of Nonanthocyanin Polyphenols in Alcoholic-Fermented Strawberry Products Using LC-MS (QTRAP), High-Resolution MS (UHPLC-Orbitrap-MS), LC-DAD, and Antioxidant Activity JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2015 Impact of gluconic fermentation of strawberry using acetic acid bacteria on amino acids and biogenic amines profile FOOD CHEMISTRY
Resumen congreso2015 Inhibition of aggregation of beta amyloid by melatonin and derived indolic compounds ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM
Artículo2015 Molecular structure-function relationship of dietary polyphenols for inhibiting VEGF-induced VEGFR-2 activity MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Artículo2015 Potent inhibition of VEGFR-2 activation by tight binding of green tea epigallocatechin gallate and apple procyanidins to VEGF: Relevance to angiogenesis MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Artículo2015 Reported Foodborne Outbreaks Due to Fresh Produce in the United States and European Union: Trends and Causes FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE
Capítulo2015 Vinegar Encyclopedia of Food and Health
Revisión2014 Acetic Acid Bacteria and the Production and Quality of Wine Vinegar SCIENTIFIC WORLD JOURNAL
Artículo2014 Agronomic parameters, quality indices, and sensory attributes of virgin olive oils from Hojiblanca and Picudo varieties from three successive crop years EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2014 Alcoholic fermentation induces melatonin synthesis in orange juice JOURNAL OF PINEAL RESEARCH
Revisión2014 Bioactive Compounds Derived from the Yeast Metabolism of Aromatic Amino Acids during Alcoholic Fermentation BIOMED RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2014 Effect of storage time at low temperature on the volatile compound composition of Sevillana and Maravilla raspberries Postharvest Biology and Technology
Artículo2014 Effects of the strawberry (Fragaria ananassa) puree elaboration process on non-anthocyanin phenolic composition and antioxidant activity FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
Artículo2014 Non-anthocyanin phenolic compounds and antioxidant activity of beverages obtained by gluconic fermentation of strawberry INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
Artículo2014 Phenolic Composition of Vinegars over an Accelerated Aging Process Using Different Wood Species (Acacia, Cherry, Chestnut, and Oak): Effect of Wood Toasting JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Preharvest Methyl Jasmonate and Postharvest UVC Treatments: Increasing Stilbenes in Wine JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Artículo2014 Synergism Effect between Phenolic Metabolites and Endogenous Antioxidants in Terms of Antioxidant Activity Advances in Chemical Engineering and Science
Artículo2013 A survey of biogenic amines in vinegars FOOD CHEMISTRY
Artículo2013 El vinagre del vino ACE: Revista de enología
Artículo2013 Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Capítulo2013 Functional grapes Natural Products: Phytochemistry, Botany and Metabolism of Alkaloids, Phenolics and Terpenes
Resumen congreso2013 Identification of phenolic compounds by lc-ms in drinks obtained by gluconic fermentation from strawberry (Fragaria ananassa) ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM
Artículo2013 Impact of preharvest and postharvest treatment combinations on increase of stilbene content in grape JOURNAL INTERNATIONAL DES SCIENCES DE LA VIGNE ET DU VIN
Artículo2013 Melatonin is formed during winemaking at safe levels of biogenic amines FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY
Resumen congreso2013 Participacion del area de toxicologia en la asignatura de LCC "Jornadas de iniciación a la investigación" Revista de Toxicología
Ponencia2013 Phenolic characterization and antioxidant activity of strawberry (fragaria ananassa) puree ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM
Artículo2013 seguridad alimentaria en el sector hortofrutícola español MERCADOS
Libro2013 Temas de interés en seguridad alimentaria, 2012 Temas de interés en seguridad alimentaria, 2012
Artículo2013 Terroir and variety: Two key factors for obtaining stilbene-enriched 0 Cross Mark grapes JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Revisión2012 Bioactive compounds in wine: Resveratrol, hydroxytyrosol and melatonin: A review FOOD CHEMISTRY
Artículo2012 Capillary gas chromatography-mass spectrometry (CGC-MS) analysis and antioxidant activities of Phenolic and components of guarana and derivatives The Open Analytical Chemistry Journal
Artículo2012 Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars FLAVOUR AND FRAGRANCE JOURNAL
Artículo2012 Classification of Sherry vinegars by combining multidimensional fluorescence, parafac and different classification approaches TALANTA
Artículo2012 Comparative evaluation of the antioxidant activity of melatonin and related indoles JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Artículo2012 Dynamic Changes in Volatile Compounds during Fermentation of Cabernet Sauvignon Grapes with and without Skins AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE
Capítulo2012 Elaboración de carteles didácticos sobre alimentación y nutrición Innovaciones docentes en la Universidad de Sevilla, curso 2002-2003: áreas de arte y humanidades, ciencias exactas y naturales, ciencias de la salud e ingeniería y tecnología
Libro2012 Evaluación de los nuevos alimentos Evaluación de los nuevos alimentos
Otros2012 Funding: Marie Curie Intra-European Fellowship for Career Development. Investigating How Polyphenols Protect Against Cardiovascular Disease CIRCULATION
Artículo2012 Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2012 Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo GRASAS Y ACEITES
Artículo2012 Intake of alcohol-free red wine modulates antioxidant enzyme activities in a human intervention study PHARMACOLOGICAL RESEARCH
Artículo2012 Isorhapontigenin: A novel bioactive stilbene from wine grapes FOOD CHEMISTRY
Resumen congreso2012 Master en seguridad alimentaria de la Universidad de Sevilla: niveles de participación del área de Toxicología Revista de Toxicología
Artículo2012 Production of melatonin by Saccharomyces strains under growth and fermentation conditions JOURNAL OF PINEAL RESEARCH
Libro2012 Temas de interés en seguridad alimentaria, 2011 Temas de interés en seguridad alimentaria, 2011
Libro2012 Toxicología de los aditivos alimentarios Toxicología de los aditivos alimentarios
Artículo2012 Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars TALANTA
Capítulo2011 Analytical methods of the determination of arginine amino acid Arginine Amino Acid
Artículo2011 Characterization of Vitis vinifera L. subspecies sylvestris (Gmelin) Hegi in the Ebro river Basin (Spain) VITIS
Artículo2011 Determination of major volatile compounds during the production of fruit vinegars by static headspace gas chromatography-mass spectrometry method FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2011 Determination of the melatonin content of different varieties of tomatoes (Lycopersicon esculentum) and strawberries (Fragaria ananassa) FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Evaluation of antioxidant activity and total phenols index in persimmon vinegars produced by different processes LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2011 Melatonin is synthesised by yeast during alcoholic fermentation in wines FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Melatonin: A new bioactive compound in wine JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Ponencia2011 Phenolic compounds as markers for the authentication of sherry vinegars: A foresight for high quality vinegars characterization ACS Symposium Series
Capítulo2011 Requisitos de seguridad alimentaria III Tratado de derecho alimentario
Artículo2011 Stability, antioxidant activity and phenolic composition of commercial and reverse osmosis obtained dealcoholised wines LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Libro2011 Temas de interés en seguridad alimentaria Temas de interés en seguridad alimentaria
Capítulo2010 Alimentos seguros y agencias de seguridad alimentaria Aspectos higiénicos de los alimentos microbiológicamente seguros
Artículo2010 Anthocyanin composition in Cabernet Sauvignon red wine vinegar obtained by submerged acetification FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2010 Changes of volatile compounds in wine vinegars during their elaboration in barrels made from different woods FOOD CHEMISTRY
Artículo2010 Comprehensive analysis of chromatographic data by using PARAFAC2 and principal components analysis JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo2010 Descriptive sensory analysis of wine vinegar: tasting procedure and reliability of new attributes JOURNAL OF SENSORY STUDIES
Revisión2010 Determination of amino acids in grape-derived products: A review TALANTA
Artículo2010 Effect of barrel design and the inoculation of Acetobacter pasteurianus in wine vinegar production INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
Artículo2010 Effect of wood on the phenolic profile and sensory properties of wine vinegars during ageing JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Artículo2010 Isolation, identification, and antioxidant activity of anthocyanin compounds in Camarosa strawberry FOOD CHEMISTRY
Ponencia2010 Key Odorants of the typical aroma of Sherry vinegar Proceedings of the Weurman Symposium
Artículo2010 Technological process for production of persimmon and strawberry vinegars International Journal of Wine Research
Artículo2010 Volatile and sensory profile of organic red wines produced by different selected autochthonous and commercial Saccharomyces cerevisiae strains ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2009 (+)-Dihydrorobinetin: a Marker of Vinegar Aging in Acacia (Robinia pseudoacacia) Wood JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Ponencia2009 Actividad antioxidante y composición fenólica de bebidas de bajo contenido alcohólico elaboradas a partir de vino Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica, Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
Revisión2009 Analysis of melatonin in foods JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Ponencia2009 Caracterización de vinagre obrenido de una población de vid silvestre, "Vitis vinífera" L. subspecie "sylvestris" (Gmelin) Hegi, en el Valle del Iregua (La Rioja) Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica, Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
Artículo2009 Changes in Antioxidant Endogenous Enzymes (Activity and Gene Expression Levels) after Repeated Red Wine Intake JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2009 Conseguir la confianza del consumidor UNE (Madrid)
Ponencia2009 Estudio del perfil volátil de vinagres de vino tinto durante el envejecimiento en barricas de diferentes maderas Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica, Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
Revisión2009 Improvement of Wine Vinegar Elaboration and Quality Analysis: Instrumental and Human Sensory Evaluation FOOD REVIEWS INTERNATIONAL
Capítulo2009 Jerez vinegar Vinegars of the World
Artículo2009 Volatile compounds in red wine vinegars obtained by submerged and surface acetification in different woods FOOD CHEMISTRY
Revisión2009 Wine, Resveratrol and Health: a Review NATURAL PRODUCT COMMUNICATIONS
Revisión2008 Antioxidant activity of phenolic compounds: From in vitro results to in vivo evidence CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
Artículo2008 Antioxidant compounds and antioxidant activity in acerola (Malpighia emarginata DC.) fruits and derivatives JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Artículo2008 Defining the typical aroma of Sherry vinegar: Sensory and chemical approach JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2008 HPLC determination of amino acids with AQC derivatization in vinegars along submerged and surface acetifications and its relation to the microbiota EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2008 Optimization and validation of headspace sorptive extraction for the analysis of volatile compounds in wine vinegars JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo2008 Simulated digestion and antioxidant activity of red wine fractions separated by high speed countercurrent chromatography JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2008 Targeting key aromatic substances on the typical aroma of Sherry vinegar JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2008 The phenolic composition of red wine vinegar produced in barrels made from different woods FOOD CHEMISTRY
Artículo2007 Analysis for chloroanisoles and chlorophenols in cork by stir bar sorptive extraction and gas chromatography-mass spectrometry TALANTA
Capítulo2007 Composición fenólica de vinagres obtenidos por certificación con cultivo superficial en barricas de diferentes maderas Avances en ciencias y técnicas enológicas: Transferencia de tecnología de la red GIENOL al sector vitivinícola
Artículo2007 Different radical scavenging tests in virgin olive oil and their relation to the total phenol content ANALYTICA CHIMICA ACTA
Capítulo2007 Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido Avances en ciencias y técnicas enológicas: Transferencia de tecnología de la red GIENOL al sector vitivinícola
Artículo2007 Preliminary assay on the radical scavenging activity of guaraná extracts Schironia
Artículo2007 Radical scavenging ability of polyphenolic compounds towards DPPH free radical TALANTA
Artículo2007 Repeated red wine consumption and changes on plasma antioxidant capacity and endogenous antioxidants (uric acid and protein thiol groups) JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2006 Actividad antioxidante de pulpas de frutos tropicales: aplicación del método ABTS Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Artículo2006 Acute intake of red wine does not affect antioxidant enzymes activities in human subjects INTERNATIONAL JOURNAL FOR VITAMIN AND NUTRITION RESEARCH
Capítulo2006 Alergia alimentaria Toxicología alimentaria
Artículo2006 Capacidad antioxidante (ORAC FL) de pulpas de frutos congelados Nutrire
Artículo2006 Comparación de métodos en la determinación de la actividad antioxidante de pulpas de frutos congelados Schironia
Ponencia2006 Determinación de aminoácidos en vinagres mediante CLAE empleando el reactivo 6-aminoquinolil-N-Hidroxisuccinimidil Carbanato (AQC): puesta a punto y aplicación del método Segundas Jornadas de I+ D+I en la Elaboración de Vinagres = Second Symposium on R+ D+I for Vinegar Production : Córdoba, abril 2006
Artículo2006 Determination of the phenolic composition of sherry and table white wines by liquid chromatography and their relation with antioxidant activity ANALYTICA CHIMICA ACTA
Revisión2006 El fruto de la acerola: Composición, características productivas e importancia económica Archivos Latinoamericanos de Nutrición
Capítulo2006 Evaluación de los nuevos alimentos Toxicología alimentaria
Ponencia2006 Evaluación de parámetros físico-químicos durante la acetificación de vino tinto Segundas Jornadas de I+ D+I en la Elaboración de Vinagres = Second Symposium on R+ D+I for Vinegar Production : Córdoba, abril 2006
Ponencia2006 Evaluación físicoquímica y sensorial de vinagres Segundas Jornadas de I+ D+I en la Elaboración de Vinagres = Second Symposium on R+ D+I for Vinegar Production : Córdoba, abril 2006
Artículo2006 Influence of enological practices on the antioxidant activity of wines FOOD CHEMISTRY
Revisión2006 Revisión de los métodos de evaluación de la actividad antioxidante in vitro del vino y valoración de sus efectos in vivo Archivos Latinoamericanos de Nutrición
Artículo2006 Sensory evaluation of sherry vinegar: Traditional compared to accelerated aging with oak chips JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Capítulo2006 Sustancias antinutritivas presente en alimentos Toxicología alimentaria
Capítulo2006 Toxicología de los aditivos alimentarios Toxicología alimentaria
Artículo2005 Actividad antioxidante de los vinos y su relación con prácticas enológicas: influencia de la maceración, prensado y clarificación Office International de la Vigne et du Vin. Bulletin: Revue Internationale
Artículo2005 Antioxidant capacity of plasma after red wine intake in human volunteers JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2005 Aplicación de diversos métodos químicos para determinar actividad antioxidante en pulpa de frutos Ciência e Tecnologia de Alimentos
Artículo2005 Comparison of antioxidant activity of wine phenolic compounds and metabolites in vitro ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2005 Industrial vinegar clarification by cross-flow microfiltration: effect on colour and polyphenol content JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2005 Propiedades químicas y farmacológicas del fruto guarana (Paulllinia cupana) Vitae
Artículo2004 Accelerated aging of wine vinegars with oak chips: evaluation of wood flavour compounds FOOD CHEMISTRY
Artículo2004 Antioxidant activity of wines and relation with their polyphenolic composition ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2004 Comparison of different sample preparation treatments for the analysis of wine phenolic compounds in human plasma by reversed phase high-performance liquid chromatography ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2004 Evolution of wine vinegar composition during accelerated aging with oak chips ANALYTICA CHIMICA ACTA
Artículo2004 The antioxidant activity of wines determined by the ABTS(*+) method: influence of sample dilution and time TALANTA
Ponencia2003 Análisis de compuestos volátiles extraídos de la madera de roble en vinagres: puesta a punto y aplicación VII Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica GIENOL : Logroño, 21, 22 y 23 de mayo de 2003
Artículo2003 Characterization of anthocyanins from the fruits of baguacu (Eugenia umbelliflora Berg) JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Ponencia2003 Clarificación de vinagres mediante filtración tangencial VII Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica GIENOL : Logroño, 21, 22 y 23 de mayo de 2003
Ponencia2003 Decoloración de vinagres mediante adsorción con carbones activados VII Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica GIENOL : Logroño, 21, 22 y 23 de mayo de 2003
Ponencia2003 Evaluación de la actividad antioxidante de los vinos y su relación con la composición fenólica VII Jornadas Científicas de los Grupos de Investigación Enológica GIENOL : Logroño, 21, 22 y 23 de mayo de 2003
Ponencia2003 Evolución de compuestos volátiles y polifenoles durante el envejecimiento en madera de vinagres de Jerez a escala de laboratorio VI Jornadas Científicas GIENOL
Ponencia2003 Factores que afectan la medida de los compuestos fenólicos del vino en plasma humano mediante HPLC VI Jornadas Científicas GIENOL
Artículo2003 Note: Evaluation of aroma compounds in wine vinegars: Effect of previous neutralisation of samples FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2003 Optimising wine vinegar production: fermentation and aging Applied Biotechnology, Food Science and Policy
Ponencia2002 Bap, una proteína implicada en la formación de biofilm en staphylococcus aureus, forma parte de elementos genéticos móviles en diferentes especies patógenas destaphylococcus coagulasa negativos XXVII Jornadas Científicas y VI Jornadas Internacionales de la Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia: Valencia, 19-21, septiembre 2002 : producción ovina y caprina, nº XXVII SEOC
Artículo2002 El vinagre de vino: compuestos volátiles Alimentación, Equipos y Tecnología
Artículo2002 Evolution of phenolic compounds during an experimental aging in wood of sherry vinegar JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2002 Evolution of the aroma profile of sherry wine vinegars during an experimental aging in wood JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Ponencia2002 La variación de fase en la expresión de bap regula la formación de biofilm y elproceso infectivo de staphylococcus aureus XXVII Jornadas Científicas y VI Jornadas Internacionales de la Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia: Valencia, 19-21, septiembre 2002 : producción ovina y caprina, nº XXVII SEOC
Artículo2002 Sensory evaluation of sherry wine vinegar JOURNAL OF SENSORY STUDIES
Artículo2002 Wine vinegar: technology, authenticity and quality evaluation TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
Artículo2001 Changes in phenolic composition of wines submitted to in vitro dissolution tests FOOD CHEMISTRY
Ponencia2001 Compuestos fenólicos del vino y su papel en la salud Entre la tradición y la innovación
Artículo2001 Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia Revista de Enseñanza Universitaria
Artículo2001 Multivariate analysis of commercial and laboratory produced Sherry wine vinegars: influence of acetification and aging EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2001 Propiedades antioxidantes del vino y su evaluación Tecnología del Vino. Tratamientos y Equipos para Viticultura y Enología
Artículo2001 Sherry wine vinegar: physicochemical changes during the acetification process JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2001 Simultaneous determinations of organic acids land sweeteners in soft drinks by ion-exclusion HPLC JOURNAL OF SEPARATION SCIENCE
Ponencia2000 Autoevaluación de los hábitos alimentarios y la motivación positiva en el aprendizaje de las asignaturas de "Bromatología" y "Nutrición y Dietética" Materiales para la calidad: actas de las II Jornadas Andaluzas de Calidad en la Enseñanza Universitaria : desarrollo de planes de calidad para la universidad
Artículo2000 Factores que afectan a los niveles de resveratrol en el vino Alimentación, Equipos y Tecnología
Artículo2000 Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente Revista de Enseñanza Universitaria
Capítulo2000 La Información Cofrade, vehículo de expresión y sentimientos del pueblo sevillano La fotografía y el quehacer periodístico cofrade
Artículo2000 Resveratrol content in wines and musts from the south of Spain NAHRUNG-FOOD
Artículo2000 Set up and optimization of a laboratory scale fermenter for the production of wine vinegar JOURNAL OF THE INSTITUTE OF BREWING
Ponencia1999 Clasificación de vinagres de vino según su composición fenólica mediante redes neuronales Grupos de Investigación Enológica : [III] Jornadas Científicas'97 : actas de los Encuentros de Primavera de la Universiad de Cádiz en El Puerto de Santa María, 1997
Corrección1999 Erratum: 'Ion-exclusion chromatographic determination of organic acids in vinegars' (Journal of Chromatography (1998) A 822 (45-51) PII: S0021-9673(98)00572-X) JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo1999 Sherry wine vinegars: phenolic composition changes during aging FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo1998 Ion-exclusion chromatographic determination of organic acids in vinegars JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo1998 Measurement of wine vinegars' color: Application of the characteristic vector method JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo1998 The influence of the acetification process on the phenolic composition of wine vinegars SCIENCES DES ALIMENTS
Ponencia1998 Vinagre de Jerez obtenido por cultivo sumergido: condiciones experimentales y composición final La vitiviniculture mondiale de l'avenir : 1998. XXIII congrès mondial de la vigne et du vin
Ponencia1997 Diferencias en la composición fenólica de vinagres tradicionales de distintos orígenes XVIII Jornadas de Viticultura y Enología Tierra de Barros : Almendralejo, 6-10 de Mayo de 1996
Artículo1997 Differentiation of wine vinegars based on phenolic composition JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Ponencia1997 Evolución de diferentes parámetros fisicoquímicos en soleras de vinagre de vino XVIII Jornadas de Viticultura y Enología Tierra de Barros : Almendralejo, 6-10 de Mayo de 1996
Artículo1997 Fibra dietética: Problemas en la definición y métodos de análisis Alimentación, Equipos y Tecnología
Artículo1997 Multivariate characterization of aging status in red wines based on chromatic parameters FOOD CHEMISTRY
Artículo1997 Multivariate characterization of wine vinegars from the south of Spain according to their metallic content TALANTA
Artículo1997 Phenolic composition of wine vinegars produced by traditional static methods NAHRUNG-FOOD
Artículo1997 Spectrophotometric determination of total procyanidins in wine vinegars TALANTA
Artículo1996 Compuestos polifenólicos de vinagres vínicos Alimentación, Equipos y Tecnología
Artículo1996 Contenido en fibra en muestras de pan tostado: valores de fibra bruta y fibra dietética frente a valores del etiquetado Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Artículo1996 Mineral elements in wine vinegars made by traditional methods SCIENCES DES ALIMENTS
Artículo1996 Phenols HPLC analysis by direct injection of sherry wine vinegar JOURNAL OF LIQUID CHROMATOGRAPHY & RELATED TECHNOLOGIES
Artículo1994 Characterization and differentiation of wine vinegars by multivariate-analysis JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo1994 Estándares dietéticos. II. Usos y aplicaciones Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria
Artículo1994 Separation and identification of phenolic acids in wine vinegars by HPLC FOOD CHEMISTRY
Artículo1993 Distribución de las fracciones nitrogenadas orgánicas y aminoácidos totales en hojas de vid La Semana Vitivinícola
Artículo1992 Estándares dietéticos Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria
Artículo1990 Ácido láctico en vinagres andaluces Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria
Artículo1988 Constituyentes característicos de los vinagres vínicos andaluces Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Artículo1988 Determinación de extracto seco, acidez y cenizas en muestras de vinagres de Andalucía occidental Anales de Bromatología
Artículo1988 Determination of glycerol in Andalusian vinegars Belgian journal of food chemistry and biotechnology
Artículo1988 Estudio de vinagres andaluces: pH, ácido tartárico, grado alcohólico y caramelo Anuario Alimentación, Equipos y Tecnología
Artículo1988 Metallic contaminants in andalusian vinegars NAHRUNG-FOOD
Artículo1987 Acetoin content of andalusian vinegars SCIENCES DES ALIMENTS
Artículo1987 Determination of proline in Andalusian vinegars Belgian journal of food chemistry and biotechnology
Revisión1987 El vinagre vínico y su situación en nuestro país y en la CEE La Semana Vitivinícola
Artículo1987 Volatile components in Andalusian vinegars Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung
Artículo1986 p-nitrophenylhydrazones of pyridinealdehydes. Spectroscopy studies. JOURNAL OF MOLECULAR STRUCTURE
Artículo1986 Spectrophotometric determination of toxic trace elements in milk: A review Zeitschrift für die Gesamte Hygiene und Ihre Grenzgebiete
Artículo1985 Caracterización y determinación del ácido 5-(2-tiofeniliden)-2-tiobarbitúrico Revista de Toxicología
Artículo1984 Aplicación de la reacción de könig modificada al ensayo del ácido isonicotínico Farmacia Clinica
Artículo1984 Determinación analítica del ácido 5-(P-anisiliden)-2-tiobarbitúrico Revista de Toxicología
Artículo1984 Edulcorantes artificiales: Consideraciones sobre su inocuidad Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Revisión1984 Isonicotinic acid: properties and analytical methods. A review Bollettino chimico farmaceutico (Milano)
Artículo1983 El vinagre: Su importancia y situación en Andalucía Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
01/09/2023 31/08/2027 Análisis metabolómico y de actividad biológica en procesos respiro - fermentativos dirigidos a la reducción de etanol en vinos (PID2022-137807OB-C22) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 187.500,00 €
01/09/2023 31/08/2026 Descifrando la actividad neuroprotectora de metabolitos fenólicos del aceite de oliva que atraviesan la barrera hematoencefálica mediante el uso de esferoides humanos (PID2022-140326OA-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 175.000,00 €
01/09/2023 31/08/2024 Risk assessment of food additives including dietary exposure (EUBA-EFSA-2022-ENREL-02-GA12) European Food Safety Authority (Europeo) 55.000,00 €
01/12/2022 30/11/2024 Revalorización de subproductos agroalimentarios para la obtención de proteínas emergentes para alimentación animal y humana: estudio funcional, toxicológico y organoléptico (TED2021-129351A-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 189.750,00 €
01/01/2022 31/12/2023 Caracterización aromática y espectroscópica en combinación con técnicas quimiométricas para la autentificación de vinos generosos andaluces con denominación de origen protegida (US-1380830) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico) 100.000,00 €
01/01/2022 31/05/2023 Marcadores diferenciales de aceites de oliva virgen extra ecológicos: caracterización físico-química y sensométrica de aceites de las principales variedades de Andalucía (US-1380836) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico) 90.000,00 €
01/06/2020 31/12/2023 Potencial Bioactivo de Metabolitos Sintetizados por Microorganismos Seleccionados y su Impacto en la Calidad y Seguridad de Bebidas Fermentadas (PID2019-108722RB-C32) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional) 157.300,00 €
01/02/2020 30/04/2022 Estrategias para incrementar la producción de Hidroxitirosol por levaduras y su potencial aplicación en bebidas fermentadas (US-1263469) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico) 90.000,00 €
01/01/2020 31/03/2023 Empleo de levaduras productoras de hidroxitirosol y derivados como estrategia para la elaboración de vinos con valor añadido (P18-RT-3098) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico) 106.224,00 €
28/12/2018 27/12/2021 Mejora de los hábitos alimenticios de los asistentes al Consejo Dietético de Atención Primaria mediante el uso de una aplicación móvil de nutrición (PIN-0050-2018) Fundación Progreso y Salud (Autonómico) 45.440,79 €
30/12/2016 31/12/2020 Análisis Metabolómico y Evaluación de la Bioactividad de Compuestos Producidos por Levaduras Presentes en Alimentos (AGL2016-77505-C3-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional) 203.280,00 €
30/01/2014 31/07/2018 Caracterización Espectroscópica y Sensométrica de Vinagres Andaluces con Denominación de Origen (P12-AGR-1601) Consejería de Economía, Innovación y Ciencia (Autonómico) 80.660,00 €
01/01/2014 30/06/2017 Caracterización Química y Bioactividad de Compuestos Derivados de Aminoácidos Aromáticos Relacionados con el Metabolismo de Levaduras (AGL2013-47300-C3-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional) 145.200,00 €
01/01/2011 30/06/2014 Evaluación de la Calidad y Seguridad de una Nueva Bebida Obtenida a partir de Fresa no apta para Comercialización (AGL2010-22152-C03-01) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional) 84.700,00 €
31/01/2008 31/12/2012 Determinación de Melatonina en Uvas, Vinos y otros Alimentos de Andalucía (P07-AGR-02480) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico) 281.768,04 €
01/12/2007 30/11/2010 Propuesta de bebidas sin alcohol o con bajo contenido alcohólico. Evaluación de su aceptabilidad y propiedades antioxidantes (AGL2007-64622) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional) 36.300,00 €
01/10/2007 04/04/2011 Evaluación de la calidad y seguridad de condimentos obtenidos de frutas (AGL2007-66417-C02-01) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional) 124.630,00 €
01/06/2005 30/11/2007 Wood Solutions to excessive Acetification Length in Tradicional Vinegar Production (WINEGAR) (COOP-CT-2005-017269) Commission of the European Communities (Research Directorate-General) (Europeo) 198.300,00 €
13/12/2004 13/12/2007 Desarrollo de metodología para la cuantificación, identificación y evaluación de bacterias acéticas para la producción de vinagres de vino: evaluación de la calidad aromática y sensorial (AGL2004-07494-C02-01) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional) 98.400,00 €
28/12/2001 27/12/2004 Nuevas estrategias para el envejecimiento acelerado de vinagres de vino: evaluación de la calidad (AGL2001-2396) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional) 73.611,95 €
27/12/2001 27/06/2005 Medida de las propiedades antioxidantes del vino: aplicaciones potenciales a la producción (AGL2001-2368) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional) 43.477,20 €

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
22/05/2023 21/05/2026 Investigación y desarrollo de tripas naturales deshidratadas multicapa para la mejora de las propiedades físico-químicas, microbiológicas, nutricionales, y sensoriales de los embutidos (4876/1045) UNITED CARO RESARCH AND DEVELOPMENT (Desconocido)
10/01/2022 13/03/2022 Actualización tablas de interacción alimento-medicamento (4468/1152) DIETOWIN, S.L. (Desconocido)
30/04/2020 29/07/2021 Calidad y autenticidad de productos agroalimentarios españoles mediante técnicas espectroscópicas (3852/1045) Universidad del País Vasco (Desconocido)
30/01/2017 29/03/2017 Análisis y elaboración de tablas de las interacciones alimento-medicamento (2967/0714) DIETOWIN, S.L. (Desconocido)
26/02/2015 26/02/2016 Asesoramiento en temas de etiquetado y declaraciones de propiedades saludables de los alimentos. (2624/0714) Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Desconocido)
01/11/2013 01/11/2014 Asesoramiento técnico-científico y emisión de informes técnicos relacionados con la nutrición, alimentación y salud. (2150/0714) Fundación Universitaria San Antonio (Desconocido)
24/06/2013 01/07/2013 Caracterización aromática de isómeros. (1907/0678) Sensient Fragances S.A.U. (Desconocido)
11/10/2012 09/02/2013 Producción de Melatonina por levaduras (1694/0460) LALLEMAND BIO, S.L. (Desconocido)
28/03/2012 27/12/2012 Ensayo de toxicidad a dosis repetidas oral de 90 días en ratas pra evaluar la toxicidad del alga liofilizada Tetraselmis chuii (1523/0568) Fitoplacton Marino, S.L. (Desconocido)
15/07/2011 14/07/2012 Efectos de la ingesta de vinos andaluces de crianza biológica sobre la función endotelial. (12710/0460) SURGENIA. FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO ANDALUZ DE DISEÑO (Desconocido)
30/01/2007 30/01/2008 Desarrollo de técnicas para la caracterización de sustancias peligrosas en aguas y vertidos (OG-053/07) Confederación Hidrográfica del Guadalquivir (Desconocido)
30/01/2006 30/01/2007 Desarrollo de técnicas para la caracterización de sustancias peligrosas en aguas y vertidos (OG-052/06) Confederación Hidrográfica del Guadalquivir (Desconocido)
20/10/2005 30/09/2008 Mejora de la vinificación ecológica mediante el empleo de levaduras autóctonas seleccionadas en la serranía de Ronda (Málaga) (OG-156/05) Empresa Pública para el Desarrollo Agrario y Pesquero de Andalucía, S.A. (Desconocido)
14/02/2005 14/02/2006 Desarrollo de técnicas para la caracterización de sustancias peligrosas en aguas y vertidos (OG-065/05) Confederación Hidrográfica del Guadalquivir (Desconocido)
14/09/2004 14/02/2005 Aplicación del sistema de análisis de peligros y puntos críticos de control (APPCC) en el proceso de producción de tapones de corcho y la determinación analítica de cloroanisoles y sus precursores clorofenoles mediante CG-EM en el mismo (OG-106/04) Empresa S.A. Manufacturera Española del Corcho (Desconocido)
17/02/2004 17/02/2005 Desarrollo de técnicas para la caracterización de sustancias peligrosas en aguas y vertidos (OG-051/04) Confederación Hidrográfica del Guadalquivir (Delegación de Sevilla) (Desconocido)
25/02/2002 01/03/2002 Asesoramiento a la Comisión Europea (OG-038/02) Commission of the European Communities (Desconocido)
22/05/2000 26/05/2000 Asesoramiento a la Comisión Europea (OG-069/00) Commission of the European Communities (Desconocido)
27/04/1998 27/04/2000 APLICACIÓN DE LA COLORIMETRÍA TRIESTÍMULO EN EL DISEÑO Y DESARROLLO DE SISTEMAS CONTINUOS DE CONTROL DURANTE LA PRODUCCIÓN DE ZUMOS DE NARANJA (OG-010/99)

Transferencia de Conocimiento

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
28/02/2022 31/05/2023 Desarrollo e implementación de una herramienta basada en machine learning para el control y autenticidad "in situ" de vinagres de alta calidad: Experiencia Piloto en los Consejos Reguladores de Andalucía (AT 21_00018) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico) 66.500,00 €

Infraestructura

Fecha de inicio Fecha de fin Denominación Agencia financiadora Importe concedido
01/01/2019 31/12/2021 Adquisición de cromatógrafo de gases-detector de espectrometría de masas-olfatométrico con muestreador multipropósito para estudios in vivo e in vitro de metabolitos volátiles y semivolátiles (EQC2019-005785-P) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades - Agencia Estatal de Investigación (Nacional) 220.553,70 €
01/01/2016 30/06/2018 Adquisición de cromatógrafo de gases-detector de masas triple cuadrupolo-olfatómetro con muestreador multipropósito para estudios olfatométricos integrales y cromatografía multidimensional exhaustiva (UNSE15-CE-2941) Ministerio de Economía y Competitividad (Europeo) 176.788,80 €

Patentes

Nº Solicitud Fecha Solicitud Fecha Concesión Nombre
P201130518 01/04/2011 18/09/2013 Aromatización de bebidas de bajo grado alcohólico elaboradas a partir de vino.